Bíró Ica a devizahitelesek miatt tüntetett

2018. szeptember 17., 06:48

Szerző: Bíró Veronika

Devizahitelem van nekem is, becsapott vagyok én is, mint oly sokan mások, a fél ország ebben szenved. Szemét módon bánnak el a devizásokkal. Azért vagyok itt, hátha eljut a kormány füléig ez a dolog – mondta Bíró Ica fitness-szakértő a 168 Órának, aki a vasárnap délutáni ellenzéki tüntetésen vett részt hallgatóként.

BorsOnline augusztusban írta meg, hogy az életmód-szakértő lakását nyáron a végrehajtók kipakolták, tizenhárom évvel ezelőtt felvett hitele miatt. Rendesen fizette a törlesztő részletet, de az egyik napról a másikra a duplájára nőtt, és már vállalhatatlan lett. A bank egy idő után eladta a tartozását, mostanra pedig a háromszorosával tartozik annak, amit eredetileg felvett. Úgy, hogy közben az eredeti adósság közel felét kifizette.

– Mindenki annyit fizessen vissza tisztességesen, amennyit felvett forintban. Ugyanúgy, mint Horvátországban. Ne a háromszorosát, négyszeresét. És azonnal szüntessék meg a kilakoltatásokat, mert embereket tesznek utcára, becstelenül háromszoros pénzeket kérnek el. Rengetegen veszítik el otthonukat. Azért jöttem ki, hogy e mögé az ügy mögé odaálljak

– mondja.

Hozzáteszi, hogy egyúttal a bírói függetlenség fontosságáért is tüntet, mert csak azzal együtt maradhat fent a jogállam.

Bíró Ica úgy tudja, hogy naponta harminc családot lakoltatnak ki. Véleménye szerint ez tarthatatlan, és tisztességes megoldásra van szükség.

Megemlíti azt is, hogy az Európai Unió Bírósága szeptember 20-án dönt a devizahitel-szerződések egyes feltételeinek tisztességtelenségével kapcsolatban. (A Fővárosi Ítélőtábla kért ugyanis értelmezést a testülettől. Az Ítélőtábla jelenleg azt vizsgálja, hogy tisztességtelen feltételnek minősül-e a devizahitel-szerződéseknek az árfolyamkockázat viselését kizárólag a fogyasztóra hárítani, illetve azt nem tiltják-e az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok.)

– Az EU szeptember 20-án dönt arról, hogy Magyarországon is tudjuk használni az európai jogokat. Jó lenne, ha a kormány erre odafigyelne

– állapítja meg.

Elmondása szerint azért ment ma ki a rendezvényre, hogy az élni és élni hagyni elve érvényesüljön az országban.

– És kártalanítsák azokat a devizahiteleseket, akik már túlfizették a hitelüket – teszi hozzá.

Amint azt augusztusban megírtuk, 2018 második negyedévében, azaz a kilakoltatási moratórium április 30-i felfüggesztése óta különböző okokból összesen 1355 kilakoltatásra került sor Magyarországon.

11:27

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

09:08

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.