Megverjük Orbánt, az biztos, csak az a kérdés, mikor – Néhány ezren tüntettek a három ellenzéki párt rendezvényén

2018. szeptember 16., 20:18

Szerző: Bíró Veronika

Közös tüntetést szervezett vasárnap délutánra az MSZP, a Párbeszéd és a DK a Sargentini-jelentés megszavazása kapcsán. Azok az ellenzéki pártok hívtak demonstrációra, amelyek képviselői igennel szavaztak a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentésre az Európai Parlamentben. A rendezvényt a DK eseményleírása alapján azzal a céllal hirdették meg, hogy megmutassák, Magyarország sokkal több Orbán Viktornál.

A rendezvényt Budapesten, a Bem téren tartották, néhány ezer tüntető részvételével. 

Az MSZP, DK és Párbeszéd tüntetése Budapesten
Fotó: MTI/Soós Lajos

Mellár Tamás, Pécs független országgyűlési képviselője, a rendezvény egyik szónoka szerint az Európai Parlament kiállította a bizonyítvány az Orbán-kormányról. A Sargentini-jelentésben megfogalmazott tényekkel régóta tisztában van az ország, de az ellenzék nem tett ellene semmit. Úgy véli, most nem azt kell követelni, hogy a kormány mondjon le, hanem olyan célokat kell kitűzni, amiket végig is lehet vinni – mondta. Például hogy a nemzeti intézmények irányító testületeiben, mint amilyen az Állami Számvevőszék vagy a Magyar Nemzeti Bank, az ellenzék is kapjon legalább egyharmadot.

Homonnay Gergely, a Mi vagyunk a többség tüntetések egyik szervezője, az Erzsi for President Facebook-oldal üzemeltetője elmondta, hogy nem fél a fenyegetésekről, pedig naponta kap halálos fenyegetést is. Úgy látja, hogy az Orbán-kormány legnagyobb bűne az, amit az oktatás ellen elkövet.

– Féltem ezt az országot a Fidesztől, ami lerabolja az országot, és ami gyűlöletet kelt. Mindenkinek tennie kell az ellen, hogy ne legyen közönyös a magyar. Igenis lehetőségünk van arra, hogy változtassunk, és nekünk a diktatúra ellen most szabadságharcot kell folytatnunk

– jelentette ki.

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője úgy látja, hogy most az Európai Néppárt is állást foglalt Magyarország kormányával szemben. Jobb- és baloldalról is, pártoktól függetlenül támogatták Judith Sargentini munkáját az EP-képviselők, akik a lelkipásztor szerint ezzel értékek mellett tettek hitet.

– Az öleléshez is mindkét karunkra szükség van – jelentette ki Iványi Gábor.

A lelkipásztor szerint tiszteletben kellene tartani azokat az elveket, amelyek a Bibliában egyértelműen benne vannak, úgymint a jövevények szeretete, a szegények segítése. Véleménye szerint gyalázat a hajléktalantörvény, mert szembe megy a Biblia tanításával.

A demonstráción beszédet mondott mindhárom szervező párt elnöke. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke nehezményezte, hogy hazaárulónak nevezik azt, aki nem ért egyet azzal, amit Orbán Viktor csinál. Büszke azokra a magyar EP-képviselőkre, akik igennel szavaztak a Sargentini-jelentésre.

– A nacionalisták azt gondolják, hogy a vezér szava számít, az egységesít minket. Mi, európai patrióták tudjuk, hogy a szolidaritás tesz minket egy hazává, hogy kiállunk egymás mellett, és nem engedjük, hogy bárki hazaárulónak szólítson bárkit, amiért mást gondol a világról

– állapította meg.

Őt követte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

– Azt gondolom, hogy Magyarországot egy velejéig romlott gazember vezeti. Önök is tudják, ő is tudja

– kezdte beszédét a volt miniszterelnök.

Gyurcsány úgy látja, hogy van az országban legalább két és félmillió magyar, akit megfojt az ország levegője. Véleménye szerint ha egy hatalom az ellenőrzés nélküli gyakorlatra rendezkedik be, akkor ott diktatúra van.

– Ebben az országban diktatúra van – jelentette ki.

Úgy látja, hogy az ellenzéki képviselők egyedül, a választók nélkül nem tudják legyőzni a kormányt, ezért a DK folyamatos utcai tüntetésre hív, ami kedden kezdődik. A parlament várhatóan kedden dönt ugyanis a Sargentini-jelentés elutasításáról.

Azt is kijelentette, hogy a DK két EP képviselője, Niedermüller Péter és Molnár Csaba hétfőn feljelenti magát hazaárulás miatt, mivel a Sargentini-jelentésre igennel szavazó képviselőket hazaárulónak nevezte a kormánymédia.

Fotó: Bíró Veronika

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke úgy látja, hogy az EP döntése az EU és Magyarország polgárait védi.

– A magyar miniszterelnök szégyenbe hozott minket. Az EU-hoz azért csatlakoztunk, mert értékközösséget választottunk, népszavazással döntöttünk arról, hogy ehhez a közösséghez akarunk tartozni. A jelentés rólunk szól

– jelentette ki.

Tóth úgy látja, hogy Orbán Viktor nem az EU erős embere, hanem egy megbélyegzett populista. A pártelnök színpadra szólította Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőt, aki elmondta, hogy az az igazi hazafi ma, aki hisz az európai értékekben, de megőrzi magyarságát. Egyúttal felszólította Orbán Viktort, hogy álljon le.

– Hogy megverjük, az biztos, a kérdés csak az, hogy mikor

- jelentette ki Ujhelyi.

A rendezvény végén a tömeg elénekelte a Himnuszt.

Fotó: Bíró Veronika

Ujhelyi István a 168 Órának elmondta, nagyon bízik abban, hogy a Sargentini-jelentés végül nem jut el oda, hogy szankciókat is bevessenek az ország ellen, mert azt nem érdemli meg Magyarország.

Gréczy Zsolt DK-s országgyűlési képviselő azt mondta portálunknak, hogy nem csak az Európai Uniónak kellett Magyarországon segítenie, hanem azt is látnia kell az EP képviselőknek, hogy a magyar demokraták is megteszik a magukét.

A Bem téri tüntetés után a tömeg jó része átvonult a Parlament elé és ott folytatták a tiltakozást.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.