Bayer Zsolt is megtorolná, hogy az ellenzéki képviselők nem támogattak fideszeseket az Európai Parlament bizottságaiban

2019. július 12. 09:04 - szerző: Unyatyinszki György

Meglehetősen indulatosnak tűnnek a Fidesz politikusai és az őket kívülről támogató propagandisták, miután a Momentum, az MSZP, a DK és a Jobbik európai parlamenti képviselői nem támogatták a héten a Fidesz jelöltjeit az EP bizottsági pozícióiról szóló szavazásokon.

A minap Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azzal fenyegette meg az ellenzéket, hogy válaszul elveszi a kétharmados többség az ellenzéktől a magyar parlamenti pozícióit, de nem volt világos, hogy a válaszott képviselők mandátumára gondol, vagy a bizottsági és egyéb pozíciókra. Rá reagált Molnár Csaba (DK), aki szerint nem lehet megfélemlíteni az ellenzéket.

Ezután a Pesti Srácokon írta meg indulatokkal teletűzdelt véleményét Pilhál Tamás, aki szerint az ellenzéki EP-képviselők már

"Magyarország ellenségei, akikkel szemben minden eszköz megengedett".

A nem épp demokratára valló üzengetésbe csatlakozott be kormánypárti oldalról pénteken Bayer Zsolt, aki a fideszesített Magyar Nemzetben írta meg a A (jog)állam lebontása c. propagandacikkében, hogy

el kell venni az ellenzéktől a parlamenti bizottsági elnöki és alelnöki pozícióit.

A leginkább abszurd jellemzője a szövegnek, hogy Bayer végig a jogállamra és az azon belül kialakult szokásjogra hivatkozik, hogy miért is kellett volna fideszes jelölteket támogatnia az ellenzéknek az EP-ben. Szerinte pusztán azért, mert az a szokás, meg kellett volna szavaznia az ellenzéki képviselőknek a fideszes jelölteket. Mivel ezt nem tették "erkölcsi értelemben hazaárulást követtek el" szerinte.

Bayer Zsolt
Fotó: Népszabadság-archív/Földi Imre

Érdekesség, hogy ezt annak tudatában kérik számon fideszesek, hogy még 2009-ben ellenzékből a Fidesz sem támogatta egykor Andor Lászlót, akit az Európai Bizottság egyik biztosának jelöltek.

A Fidesz öt jelöltjéből végül csak kettő szerzett pozíciót az EP bizottságaiban, részben azért, mert a Momentum, az MSZP és a DK is elérte, hogy frakciójuk, az liberálisok és a szociáldemokraták ne szavazzanak fideszes jelöltre.