Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Deutsch Tamás EP-bizottsági alelnök lett, de Hidvéghi Balázst nem választották be a Fidesz számára legfontosabb testületbe

2019. július 10. 20:52 - szerző: 168 Óra

Az Európai Parlment Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) – amelyhez a menekültügy is tartozik –az Európai Néppárt koordinátora bejelentette, hogy a fideszes Hidvéghi Balázst jelölik harmadik alelnöknek. A szabályok értelmében az elnök megkérdezte, hogy másik frakció jelöl-e valaki mást. A néppárti küldöttség látható bosszúságára előállt egy másik jelölt: a francia zöldpárti Damien Carême. Az Európai Néppárt küldöttsége ezután pár perc szünetet kért, hogy megbeszélhessék, mit tegyenek. Pár perc tárgyalás után az EPP koordinátora, a máltai Roberta Metsola azt javasolta, hogy halasszák el a harmadik alelnök megválasztását a következő alkalomra. A liberális és a zöld koordinátorok felszólaltak, és udvariasan egyértelművé tették: azt várják az Európai Néppárt frakciójától, hogy olyan jelöltet állítsanak, akit el tud fogadni a bizottság többsége – írja az Index.

Hidvéghi Balázs plakátot mutat be Budapesten
Fotó: MTI/Soós Lajos

A menekültügyi jogszabályokkal is foglalkozó bizottság alelnöksége a legfontosabb EP-bizottsági tisztség lett volna a a Fidesz számára.

A költségvetési ellenőrző bizottságban nem történt meglepetés: titkos elektronikus szavazással megválasztották Deutsch Tamást negyedik alelnöknek, 11-6 arányban (ez a bizottság figyeli, hogy nem lopja-e valaki az Európai Unió pénzét), Trócsányi László azonban szintén nem kapott ma pozíciót az alkotmányi szakbizottságban, ugyanis ott is később döntenek az alelnökökről. Így járt a kulturális és oktatásügyi bizottság ülésén az ugyancsak alelnök-aspiráns, ugyancsak fideszes Bocskor Andrea is.