Az osztrák hatóságokhoz fordul az MSZP-P, hogy vizsgálják ki, hogyan vásárolta fel Heinrich Pecina a magyar sajtópiac nagy részét

2019. május 20., 15:30

Szerző:

Az osztrák hatóságokhoz fordul az MSZP-Párbeszéd a Strache-botrány kapcsán, azért, hogy derítsék ki, milyen kapcsolatban állt Orbán Viktor miniszterelnök, és Ausztria botrányának egyik központi szereplője, Heinrich Pecina. Ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője és szóvivője jelentette be közös sajtótájékoztatón ma a Fidesz-közeli médiaalapítvány tulajdonában lévő Mediaworks kiadójának épülete előtt.

– Ez az az épület, ahol a Népszabadság évtizedekig működött. Mindaddig, amíg az Orbán-kormány nyomására azt be nem záratták – jelentette ki Ujhelyi István.

Múlt pénteken robbant ki Heinz-Christian Strache botránya, másnap az alkancellár már le is mondott posztjáról. A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung ugyanis olyan 2017-es videófelvételeket tett közzé, amelyeken az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőt arról győzködött, hogy vásárolja fel a legolvasottabb osztrák bulvárlapot. Azt is mondta, hogy olyan médiaviszonyokat szeretne kialakítani, amit Orbán Viktor is létrehozott Magyarországon. Erre eszközként Heinrich Pecinát javasolta.

Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ujhelyi emlékeztetett arra, hogy Pecina nem csak a Népszabadságot, hanem a magyarországi megyei napilapok többségét is megvette, majd vagy bezárta, vagy a Mediaworks épületében székelő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonába adta.

– Arról beszél 2017 nyarán az Osztrák Szabadságpárt elnöke, hogy azt szeretne megcsinálni Pecina segítségével Ausztriában, amit mi itt saját szemünkkel végignéztünk Magyarországon. Az osztrák lapok arról írnak, hogy Strache hazaárulást követett el. Akkor – kérdezem én – mit mondjunk arról, ami itt történt Magyarországon?

– tette fel a kérdést a szocialista politikus.

Úgy véli, a magyar nyilvánosságnak joga van tudni, hogy Pecinának és Orbán Viktornak milyen kapcsolata volt, és hogyan vásárolta fel Pecina – Strache elmondása alapján – Orbánnak 15 év alatt a magyar sajtópiac egy jó részét.

Ujhelyi István bejelentette, hogy tisztában van azzal, hogy a kétharmados fideszes többségű parlament, illetve a Polt Péter-vezette főügyészség nem fogja az ügyet kivizsgálni, ezért az osztrák hatóságokhoz fordulnak azért, hogy Orbán és Pecina közös üzelmeit derítsék fel. Felvették ezért a kapcsolatot az osztrák testvérpártjukkal, az osztrák szociáldemokrata párttal, akik maguk is ügyészségi vizsgálatot követelnek Ausztriában a Strache által elmondottak alapján. 

Tordai Bence kijelentette, hogy a Strache-botránynak köszönhetően most egész Európában arról van szó, hogyan „orbanizálják” orosz pénzből a médiát, milyen tervek voltak erre Ausztriában, illetve más országokban is.

Közölte, hogy Ujhelyi István és Jávor Benedek újabb kezdeményezésekkel fognak élni, mivel közös érdek, hogy minden európai médiumról lehessen tudni, hogy ki a tényleges tulajdonosa.

– Hogy ne lehessen mindenféle strómanok mögé bújni, ne lehessen „elpecinázni” különböző újságokat és tévécsatornákat, hanem akkor legyen világos, hogy egy-egy médium mögött ott van a helyi kormánypárt, vagy ott van Putyin, vagy valamely oligarchája

– közölte a szóvivő.

Ujhelyi újságírói érdeklődésre azt válaszolta, hogy nem bevándorlás-ellenes és bevándorláspártiak küzdelméről van szó, hanem az Európa-pártiak és az Európa ellenes erők állnak szemben.

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.