Hihetetlen, de vannak olyan élelmiszerek amik olcsóbbak a bolt polcain, mint tavaly ilyenkor

Ezeknek a termékeknek most durván bezuhant az ára, de nem sokáig lesz így.

2024. május 10., 15:23

Szerző:

Egy átlagos bolt polcain az élelmiszerek ára folyamatosan drágult, de akad olyan is, ami olcsóbb, mint egy éve. A Pénzcentrum szedte össze, hogy mely termékek ára nőtt drasztikusan, vagy éppen csökkent. 2024. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat – közölte ma reggel a KSH. Az élelmiszerek ára 1 százalékkal nőtt, ezen belül a leginkább a cukoré (30,4 százalék), a büféáruké (9,6 százalék), a csokoládé és kakaóé (9,2 százalék), a sertéshúsé (9,2 százalék), az éttermi étkezésé (8,4 százalék), valamint az alkoholmentes üdítőitaloké (5,8 százalék). Azt is közölték: a tojás ára 20,3, a liszté 19,7, a száraztésztáé 12,5, a sajté 9,6, a tejé 9,3, a kenyéré 9, a baromfihúsé 6,5 százalékkal csökkent.

A drasztikus drágulás eltartott a múlt év elejéig, akkor kezdett csökkenés mutatkozni. A csökkenés az általános inflációt tekintve már januárban megtorpant, ugyanakkor az élelmiszerinfláció hosszú idő után először csökkent az általános fogyasztói árindex alá. Az élelmiszerinfláció tovább csökkent, de múlt hónapban ez a mérséklődés is megtorpant.

A boltok polcain például a kristálycukor kerül sokkal többe, mint egy éve 

Éves szinten 2024 áprilisában a kristálycukor mutatta a legnagyobb áremelkedést: 37,8 százalékkal kerül többe a kristálycukor,mint egy éve. Azonban azt se felejtsük el, hogy bár 2023 áprilisában a kilós kristálycukor ára valóban 262 forint volt, míg múlt hónapban 361 forint, ez pedig nagy drágulás, tulajdonképpen az történt, hogy tavaly augusztusban hirtelen felment a cukor ára 447 Ft/kg-ra, és azóta lassan, fokozatosan csökken. Egyelőre erre a szintre tudott süllyedni tavaly nyár óta, és ezzel még mindig vezet az éves drágulási toplistán. A tételes árakat ebben a táblázatban közli a KSH.

Az éves drágulás leginkább – a kristálycukron túl – a szerencsejátékokat, általában a szolgáltatásokat, büféárukat, sertéshúst, csokoládét, kakaót, kávét, iskolai és éttermi étkezéseket, lakbéreket, gyümölcs- és zöldségleveket, friss gyümölcsöket, üzemanyagokat, ruházkodási cikkeket érintette. A toplistánkról leolvasható, hogy a tágabb kategóriákon belül konkrétan mely termékek, szolgáltatások ára nőtt a legnagyobb mértékben egy év alatt.

Ezek a termékek viszont olcsóbbak a boltokban a KSH szerint

A KSH listáján találni termékeket is, melyek ára jelentősen csökkent a múlt év áprilisához, illetve a megelőző hónaphoz viszonyítva. A rétesliszt például 30,9 százalékkal kerül most kevesebbe, mint tavaly ilyenkor. Ha végignézzük az árcsökkenést mutató termékek listáját, akkor láthatjuk, hogy csupa olyasmi szerepel rajta, ami korábban drágulási rekorder volt, illetve alapvető élelmiszerek. Azt pedig tudjuk, hogy jelenleg a boltokra vonatkozó szigorú előírások szerint ilyen termékeket kell kötelezően leakciózniuk.

Ha kategóriánként vizsgáljuk, éves szinten nagyot zuhant a sertészsiradék, a tojás, a liszt, dara, általánosságban a tejtermékek, a száraztészta, a vaj, vajkrém, a kenyér, baromfihús, a bolti kávé és tea ára. Fontos azonban látni, hogy mennyire változó árak jellemzik most is az egyes termékeket. Vegyük például a vöröshagymát, elvileg éves szinten 2023 áprilisáról idén áprilisra több mint 21 százalékkal lett olcsóbb. Tavaly áprilisban ugyanis 639 Ft/kg volt az ára átlagosan, most 504 Ft/kg. Azt viszont tudjuk, hogy tavaly március környékén durván kilőttek a vöröshagyma árak – februárban még 473 forint volt egy kiló, júniusban 702, és csak az év második felében kezdett csökkenni –, 2023 novembere óta viszont beállt egy 490-500 körüli szintre. Tehát a mostani tapasztalat, hogy a vöröshagyma árak stagnálnak, a drasztikus árcsökkenés csak a tavalyi magas ár viszonylatában számít.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?