Már vártuk: bevándorláspártiak buktatták meg Strache-t a szabadságpárti osztrák belügyminiszter és az Origo szerint

Egyre elképesztőbb magyarázkodásába kerül a kisebbik osztrák kormánypárt.

2019. május 20., 11:20

Szerző:

Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) belügyminisztere a Facebookon próbált magyarázatot adni az osztrák Néppárttal (ÖVP) való szakítás okaira. Szerinte Heinz-Christian Strache alkancellár korrupciós botránya miatt kitört kormányválság során a Sebastian Kurz által vezetett ÖVP az FPÖ számára vállalhatatlan feltételek szerint akarta átalakítani a kormányt, többek között őt is elmozdították volna belügyminiszteri pozíciójából.

Miután a kormánykoalíció nem tudott megállapodni, a Sebastian Kurz kancellár egyeztetett Alexander van der Bellen elnökkel a szeptemberi előrehozott választásokról.

Már külön Kickl érzelmekkel teli írása is megérne egy külön elemzést, de az még inkább, hogy a magyar kormánypárti média hogyan értelmezte Kickl szavait, illetve mit adott a szájába:

Az Origo értelmezése szerint „a bevándorláspártiak buktatták meg az osztrák koalíciót”.

Ugyan Kickl is azt az FPÖ-s narratívát akarja erőltetni, hogy a bevándorlásellenességük miatt támadják pártját és az ő minisztériumát, a fenti idézet sehol nem hangzik el ilyen konkrétan. Azonban továbbra sem Strache tettére akarnak magyarázatot találni, az FPÖ taktikája, illetve a hazai fideszes értelmezési keretek is hasonlók:

Nem az a probléma, hogy oroszokkal akart médiabirodalmat szerezni korrupt üzletekkel a Fidesz-szövetséges alkancellár, hanem az, hogy ez kiderült. És hát aki ezt kideríti, az nézetük szerint csak bevándorláspárti lehet.

A botrány magyar vonatkozása igen súlyos: Strache az oroszoknak azt mondta, hogy olyan médiaviszonyokat akar teremteni Ausztriában, mint amilyet Orbán Viktor kialakított Magyarországon. Erre eszközként azt a Heinrich Pecina üzletember javasolta, aki hazánkban fideszes köröknek játszott át több megyei lapot, valamint a Népszabadságot, melyet be is zártak.