Az Orbán-kormány a hónap közepéig megtámadja a Sargentini-jelentést az Európai Bíróságon

2018. október 3., 07:15

Szerző:

Trócsányi László igazságügyi miniszter kedd este beült az InfoRádió Aréna című műsorába, ahol elmondta, az Orbán-kormány a hónap közepéig benyújtja azt a keresetet az Európai Bíróságon, amelyben a Sargentini-jelentés megsemmisítésére kéri a testületet. A kabinet arra fog hivatkozni a luxemburgi testület előtt, amit már korábban is kifogásolt, vagyis hogy a Sargentini-jelentésről szóló szavazáskor a tartózkodó szavazatokat is figyelembe kellett volna venni. Ezekkel együtt a dokumentum nem kapta volna meg az elfogadásához kellő kétharmados többséget, 69,5 százalék helyett valamivel kevesebb mint kétharmad lett volna az arány.

Ha az európai bíróság befogadja az Orbán-kormány keresetét, az eljárás egy-másfél évig tarthat – jelezte a tárcavezető.

Trócsányi László bizottsági meghallgatása
Fotó: MTI/Soós Lajos

Korábban megírtuk, hogy az Európai Parlament eljárási szabályzata 2017-ben változott meg úgy, hogy a jelentésekről való szavazásoknál csak az igen és a nem szavazatokat veszik figyelembe, vagyis a tartózkodó szavazatok nem számítanak leadott szavazatnak. Ez alól csak abban az esetben van kivétel, ha az Európai Unió alapszerződése speciális többséget ír elő egy adott döntésnél.

A Sargentini-jelentés esetében az alapszerződés, vagyis a lisszaboni szerződés 7. cikkelyét alkalmazta az EP. Ez valóban speciális többséget ír elő a szavazásnál, azonban nem tisztázza, hogy be kell-e számítani a tartózkodó szavazatokat is. Sőt, valójában az alapszerződésben egyáltalán nem szerepel az a kitétel, hogy a tartózkodás leadott szavazatnak számít-e bármilyen szavazásnál. Az Orbán-kormány is csak arra tud hivatkozni, hogy mivel az EP-képviselőknek háromféleképpen lehet szavazniuk, igennel, nemmel és tartózkodva, ezért utóbbi is leadott szavazat.

Éppen a joghézag miatt kellett kikérni az EP jogi szolgálatának véleményét a szerdai szavazás előtt. A testület úgy döntött, mivel a lisszaboni szerződés nem rendelkezik a tartózkodások megítéléséről, az EP saját hatáskörben dönthet róla. Azt ugyanis garantálja az alapszerződés, hogy eljárási kérdésekben a strasbourgi testület autonómiával bír.

Az Orbán-kormány egyébként le akar nyomni az Országgyűlés torkán egy határozatot is, amely elítélné a Sargentini-jelentést. Arról, hogy ennek semmi értelme, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.