Az albán rendőrség megerősítette, hogy Gruevszki magyar követségi autóban hagyta el Albániát

2018. november 16., 07:48

Szerző:

Az albániai rendőrség megerősítette az információt, miszerint Gruevszki november 11-én este 7 óra 11 perckor lépte át az albán-montenegrói határt – írj a 24.hu. Mint írják, a volt macedón kormányfő egy magyar diplomata autóban ült, illetve a saját személyi igazolványát használta. A határon nem tartóztatták fel, mert az Interpol csak november 13-án adta ki ellene a nemzetközi körözést. A határátlépéshez nem kell útlevél, Albániába, illetve Montenegróba a magyar állampolgárok is utazhatnak személyi igazolvánnyal.

Az Alsat-M macedón tévéadó honlapján azt írja, az albán rendőrség tájékoztatása szerint

  • Nikola Gruevszki november 11-én 19 óra 11 perckor hagyta el Albániát Montenegró felé,
  • egy CD1013A rendszámú autóban utazott, a jármű a tiranai magyar nagykövetség tulajdona,
  • november 11-én még nem jelezték a határon, hogy keresnének Nikola Gruevszki nevű állampolgárt, hiszen az Interpol november 13-án adta ki a nemzetközi elfogatóparancsot ellene.

Egy macedón lap közben arról írt, hogy korábban a tiranai magyar nagykövetség nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy Gruevszki egy éjszakát a nagykövetségen töltött.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, Nikola Gruevszki Magyarország egyik külképviseletén tett szándéknyilatkozatot arra, hogy menedékkérelmet kíván benyújtani. A kancelláriaminiszter azt nem árulta el, hogy melyik ország nagykövetségén vagy konzulátusán jelentkezett be a macedón exkormányfő, de ezek szerint Albánia lehetett.

A Macedóniából két éves börtönbüntetése elől menekülő Nikola Gruevszki útlevél nélkül jött Magyarországra, jóllehet a törvény szerint Röszkén, a tranzitzónában kellene lennie, de a hivatalos közlés szerint a magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában tartsák. 

Macedónia egyébként biztonságos országnak számít, állampolgárainak Magyarország nem ad menedékjogot. Az utolsót 2015 nyarán adták be, de a magyar hatóságok azt is elutasították.

 

 

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.