A menedékjogot kérő macedón exkormányfőnek is a röszkei tranzitzónában kellene várakoznia, mégsincs ott

2018. november 14., 10:53

Szerző:

Rejtély, hogyan érkezhetett Magyarországra a szökésben lévő macedón exkormányfő, Nikola Gruevszki, akit hazájában vesztegetés miatt kétéves börtönbüntetésre ítéltekj, és aki mellett korábban Orbán Viktor miniszterelnök is kampányolt. Gruevszki azonban nem jelent meg a fegyházban, helyette valamilyen úton módon Budapestre érkezett és politikai menedékjogot kért Magyarországtól, mert állítása szerint halálos fenyegetéseket kapott.

Csakhogy Gruevszki személyes és a diplomata útlevét is elvették Macedóniában, így elvileg el sem hagyhatta volna az országot, és be sem tudott volna lépni Magyarországra. A Magyar Helsinki Bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatályos törvények szerint útlevél hiányában a macedón exkormányfőnek jelenleg a magyar-szerb határon lévő tranzitzóna egyik konténerépületében kellene várakoznia, amíg a menedékkérelmét elbírálják.

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor

Macedónia ugyanis a magyar jogszabályok szerint, az Európai Unió tagjelölt országaként biztonságos származási országnak számít, így a menedékkérőnek kell bizonyítani, hogy hazájában veszélyben a biztonsága. Ráadásul Gruevszki elvileg nem is érkezhetett menetrend szerinti, nemzetközi repülőtérre érkező légijárattal Budapestre, ugyanis útlevél híján fel sem engedték volna a repülőre. Ha közúton érkezett és illegálisan lépte át a határt, akkor szintén a tranzitzónába kellett volna visszavinni.

A macedón 1TV budapesti tudósítója állítólag rátalált a bujkáló Gruevszkire. A televízió meg nem erősített információi szerint a körözött exkormányfő az érkezése utáni első éjszakát a fővárosi Corinthia Hotelben töltötte, jelenleg pedig Orbán Viktor miniszterelnök otthonába tartózkodik.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.