A menedékjogot kérő macedón exkormányfőnek is a röszkei tranzitzónában kellene várakoznia, mégsincs ott

2018. november 14. 10:53 - szerző: 168 Óra

Rejtély, hogyan érkezhetett Magyarországra a szökésben lévő macedón exkormányfő, Nikola Gruevszki, akit hazájában vesztegetés miatt kétéves börtönbüntetésre ítéltekj, és aki mellett korábban Orbán Viktor miniszterelnök is kampányolt. Gruevszki azonban nem jelent meg a fegyházban, helyette valamilyen úton módon Budapestre érkezett és politikai menedékjogot kért Magyarországtól, mert állítása szerint halálos fenyegetéseket kapott.

Csakhogy Gruevszki személyes és a diplomata útlevét is elvették Macedóniában, így elvileg el sem hagyhatta volna az országot, és be sem tudott volna lépni Magyarországra. A Magyar Helsinki Bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatályos törvények szerint útlevél hiányában a macedón exkormányfőnek jelenleg a magyar-szerb határon lévő tranzitzóna egyik konténerépületében kellene várakoznia, amíg a menedékkérelmét elbírálják.

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor

Macedónia ugyanis a magyar jogszabályok szerint, az Európai Unió tagjelölt országaként biztonságos származási országnak számít, így a menedékkérőnek kell bizonyítani, hogy hazájában veszélyben a biztonsága. Ráadásul Gruevszki elvileg nem is érkezhetett menetrend szerinti, nemzetközi repülőtérre érkező légijárattal Budapestre, ugyanis útlevél híján fel sem engedték volna a repülőre. Ha közúton érkezett és illegálisan lépte át a határt, akkor szintén a tranzitzónába kellett volna visszavinni.

A macedón 1TV budapesti tudósítója állítólag rátalált a bujkáló Gruevszkire. A televízió meg nem erősített információi szerint a körözött exkormányfő az érkezése utáni első éjszakát a fővárosi Corinthia Hotelben töltötte, jelenleg pedig Orbán Viktor miniszterelnök otthonába tartózkodik.