A Miniszterelnökség elismerte, hogy kivételezni fognak a börtönbüntetés elől menekülő macedón exkormányfővel

A tárca szerint biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszk menekültügyi eljárását ne Röszkén, hanem Budapesten folytassák le. A volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekinti az Orbán-kormány.

2018. november 14., 17:19

Szerző:

Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz - közölte a Miniszterelnökség szerdán az MTI-vel.

Macedónia korábbi miniszterelnöke szándéknyilatkozatot tett, amely szerint menekültstátusz iránti kérelmet kíván előterjeszteni Magyarországon.

A magyar hatóságok

biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki - aki 10 éven át hazája miniszterelnöke volt - menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) budapesti központjában tartsák.

A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le - tudatták. A Miniszterelnökség közleményében kiemelte, Macedónia Magyarország stratégiai partnere és fontos szövetségese.  A két ország jó együttműködése fontos sarokköve a balkáni régió fejlődésének és Európa biztonságának. A volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintik - tették hozzá.

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással összhangban az eljárás lezárásáig a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak.

A Macedóniából két éves börtönbüntetése és az emiatt kiadott elfogatóparancs elől menekülő Nikola Gruevszki útlevél nélkül jött Magyarországra, jóllehet a törvény szerint Röszkén, a tranzitzónában kellene lennie.  Macedónia egyébként biztonságos országnak számít, állampolgárainak Magyarország nem ad menedékjogot. Az utolsót 2015 nyarán adták be, de a magyar hatóságok azt is elutasították.

Macedón sajtóinformációk szerint Nikola egy budapesti luxusszállodában lakik. Az érkezését firtató kérdésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt válaszolta, hogy folyamatban lévő menekültügyi eljárásról nem árulhat el részleteket. Nehéz elképzelni, hogy a legfelső szerb és magyar politikai körök ne vállaltak volna szerepet Nikola Gruevszki szökésében.

A macedón hatóságok közben őrizetbe vettek két helyi politikust, nehogy ők is Magyarországra szökjenek.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.