Az akciókamera felvétele szerint rosszul lett a hétvégi halálos légibaleset pilótája

Az is kiderült, hogy ki vezette a repülőgépet.

2024. április 15., 21:20

Szerző:

A Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálja a szombati, két halálos áldozatot követelő repülőgép baleset körülményeit, közölte hétfőn az Építési és Közlekedési Minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a HA-PET lajstromjelű Extra 330L típusú repülőgép két fővel a fedélzeten 9 óra 30 perckor szállt fel a tököli repülőtérről. A repülőgép három perc múlva érkezett a Martonvásár – Ráckeresztúr közötti gyakorló légtérbe, ahol néhány perces repülést követően közel függőleges helyzetben, nagy sebességgel a földnek csapódott. A pilóta és utasa a helyszínen életét vesztette, a légi jármű megsemmisült.

Bejelentést követően a KBSZ balesetvizsgálói megkezdték a helyszínelést, amely során sikerült feltárni és beazonosítani a repülőgép fő darabjait, valamint a repülőgép kormányfelületeit.

A helyszínen fellelt akciókamera által rögzített fájlokat a KBSZ szakemberei a hétvége során helyreállították. A felvétel alapján a repülés 8. percében a pilótánál feltételezhetően rosszullétre utaló jel mutatkozott, amely után a rögzített felvétel végéig a repülőgép vezetetlen repülési jelleget mutat, fogalmazott a minisztérium.

A KBSZ a rendőrség és a légügyi hatóság szakembereivel részletes szemle keretében vizsgálja a műszaki meghibásodás lehetőségét, zárták a közleményt.

Sajtóértesülések szerint egy milliárdos exdiplomata zuhant le a kisrepülővel. Korábban konzulként is szolgált, számos céget vezetett, valamint egyetemen is oktatott a balesetben elhunyt milliárdos üzletember.

A Blikk megtudta, hogy a repülő korábban Besenyei Péteré, az ismert pilótáé volt, aki a lapnak elmondta: „Meg kell várni a kivizsgálást, hogy megtudjuk, mi történt. Jelen pillanatban ennél többet nem tudok mondani.” Hozzátette: a gép új tulajdonosával jól ismerték egymást.

A lap szerint Magyari József a rendszerváltás óta számtalan fontos állami és piaci pozíciót töltött be – a 90-es években egy vagyonkezelőt irányított, később pénzügyi és tanácsadó cégek felügyelőbizottságában is feltűnt, 2013–2014 között rövid ideig a külügyi tárca főtanácsosa volt, majd egy éven át Magyarország szingapúri nagykövetségén dolgozott konzulként. Az elmúlt időszakban egy állami tulajdonú energetikai cég elnök-vezérigazgatói tisztségét töltötte be, ezzel párhuzamosan pedig a saját vállalata ügyeit is intézte.

Magyari József az olvasást, az utazást és a sportot vallotta hobbijának, és gyerekkora óta rajongott a repülésért – írja a Blikk.

(Kiemelt képünk forrása: police.hu)

 

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.