11 év után lemondott Török Márk a hallgatói önkormányzat elnöki posztjáról

2018. június 29., 13:59

Szerző:

Lemond a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának (SZTE EHÖK) elnöki posztját 11 éve, 2007 óta betöltő Török Márk – tette közzé a Szegedma.hu.

A portál információi szerint csütörtök este tartották az EHÖK választmányát, ahol Török Márkot felügyelőbizottsági tagnak választották meg, így összeférhetetlenség miatt nem lehet tovább az EHÖK elnöke. Tisztségét Papp Viola veszi át.

Fotó: Facebook

A felsőoktatási törvényt 2015-ben módosították úgy, hogy hallgatói önkormányzati elnöki mandátum legfeljebb négy évig tarthat. Emiatt a 2015-ös, a 2016-os és a 2017-es megválasztása kapcsán is nemperes bírósági eljárás indult, melyek közül kettőt elbukott, azonban idén az alkotmánybíróság előtt folytatódtak.

Török a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy elmúlt harminc éves, és az összeférhetetlenség, illetve a rektorváltás mellett ez áll lemondása mögött.

A portál emlékeztet arra, hogy 2004-től Török a bölcsészkari HÖK vezetője volt, ezután lett egyetemi HÖK-elnök. Hiába módosították a törvényt 2015-ben, eddig mégsem sikerült elmozdítani a pozícióból a túlkoros Törököt. Két éve az egyetem mind a 12 dékánja levélben kérte a férfit, hogy az intézmény hírnevére tekintettel mondjon le mandátumáról és ne menjen bíróságra. Javasolták, hogy 

„felszabaduló energiáit a megkezdett egyetemi tanulmányainak sikeres folytatására fordítsa”.

A most 32 évesen lemondott HÖK-elnöknek tavaly ősszel, 13 év HÖK-ös pályafutás után sem volt még diplomája.

11:27

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.