Fehér fajvédő szervezet tagja volt a floridai iskolai lövöldöző

2018. február 16., 13:57

Szerző:

Vádat emeltek tizenhét rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság miatt a szerdai floridai iskolai vérengzés gyanúsítottja, Nikolas Cruz ellen. A fiúról ismert volt, hogy szélsőséges, rasszista nézeteket vall, állatokat kínoz és erőszakos tartalmakat posztol közösségi oldalain. Az egyik szervezet, a Florida Köztársaság (ROF) nevű fajgyűlölő csoport szóvivője megerősítette, hogy Cruz a tagjuk és több kiképzésükön is részt vett – írja az Independent. Jared Jereb később már visszakozott, hogy ez tévedés volt, mivel több Cruz nevű tagjuk is van.

Jereb a Tallahassee Democrat nevű portálnak azt nyilatkozta, hogy szerinte igen jó esély van arra, hogy két éven belül polgárháború tör ki. A csoport már korábban is arra figyelmeztetett, hogy erőszakos, fegyveres összecsapások várhatóak. Szerinte ők nem neonácik, nem gyűlöletszervezet, de hisznek a fehér faj jogaiban.

A szervezet folyamatosan új tagokat keresett. A Leon Megyei Seriff Hivatal, ami követte tevékenységüket, azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nincs kapcsolat a ROF csoport és Cruz között. Más hivatalos rendőrségi közlemény szerint ugyan egyelőre valóban nem találtak összefüggést a csoport és Cruz között, de ennek vizsgálata még tart. A ROF csoport tagjai egyébként a tavalyi charlottesville-i náci felvonuláson is részt vettek, ahol ellentüntetőkkel is összecsapásba keveredtek. Egy fajgyűlölő autóval az ellentüntetők közé hajtott, és megölt egy fiatal nőt.

CNN szerint Cruz megnyilvánulásai a közösségi oldalakon pontosan azt az erőszakos képet tükrözték róla, amivel most vádolják. A mészárlás előtt olyan üzeneteket posztolt – köztük azt, hogy egyszer profi iskolai lövöldöző lesz – , amit az FBI-nak is jelentettek.

Ahogy megírtuk, Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kifejezte együttérzését az áldozatok családjaival és utasítást adott az amerikai zászlók félárbocra eresztésére, és bejelentette a pszichológiai ellátás fejlesztését. A fegyvertartás szigorításáról azonban nem nyilatkozott. (Az elnök nyíltan támogatja a szabad fegyvertartást. Nem véletlenül, elnöki kampányát hatalmas összeggel támogatták a nagy fegyvercégek.) Azt viszont nem felejtette el megemlíteni az elnök, hogy Cruz szomszédai és osztálytársai is tudták, hogy bajok vannak a fiúval, és inkább arról beszélt, hogy az ilyen eseteket mindig jelezni kell a hatóságoknak.

Az iskolai lövöldözésben elhunyt egyik fiatal gyászoló édesanyja felháborodottan kérte számon, hogyan lehetséges az, hogy egy iskolába bejut egy fegyveres támadó, milyen biztonsági rendszer van ott? Sírva kérte az elnököt a CNN riportjában, hogy sürgősen tegyen lépéseket a gyerekek védelme érdekében. A nő kiabálva mondta el, hogy az elmúlt két órát azzal töltötte, hogy a 14 éves lánya temetését intézte.

Barack Obama korábbi államfő is nyilatkozott az esettel kapcsolatban, Twitter üzenetben ő is a fegyvertartás korlátozását sürgeti.

„Együtt gyászolunk Parklanddal. De nem vagyunk tehetetlenek. Az elsődleges dolgunk, hogy a gyerekeinkről gondoskodjunk. Mindaddig feladatunk van, amíg azt nem látjuk, hogy eleget teszünk a gyerekek biztonsága érdekében. Ebbe pedig beletartozik a régen esedékes, józan fegyverviselési törvények kidolgozása.”

Az utóbbi évek legnagyobb iskolai lövöldözésekről itt írtunk bővebben.