Állatokat kínzott, fegyverekkel és Donald Trump kampányszlogenjével pózolt az amerikai iskolai lövöldöző

2018. február 15., 14:05

Szerző:

Sok információ kering a 19 éves Nikolas Cruzról, aki tegnap délután megölt 17 embert és több mint 15-öt megsebesített a Florida állambeli Parkland egyik középsikolájában.

A Daily Mail szerint Cruzt azért rúgták ki a Marjory Stoneman Douglas középiskolából, mert veszekedett és verekedett a volt barátnője új párjával, és mert a közösségi oldalakon erőszakos fényképeket posztolt. Ezek nagy része lőfegyverekkel, töltényekkel és késekkel kapcsolatos, de akadtak olyanok is, amelyeken kisállatokat kínzott, egy másikon pedig egy olyan baseball sapkát viselt, arcát kendővel eltakarva, amelyen Donald Trump elnök kampányszlogenje a Make America Great Again (Tegyük újra naggyá Amerikát) olvasható. Cruz közösségi oldal-profiljait nem sokkal a tragédia után törölték.

Rengeteg ehhez hasonló képet posztolt Cruz.
Fotó: Instagram

Cruz egykori osztálytársai a sajtónak elmondták, hogy a lövöldöző örökbefogadott gyermek, a nevelőapja már régen meghalt szívrohamban, nevelőanyja pedig tavaly novemberben influenza miatti szövődményekben. Cruz ezután egy „barátja” családjához költözött. Ők azt mesélték, a fiatalnak már megvolt a gépkarabélya amikor megérkezett hozzájuk, nem az elmúlt hetekben vette. A család állítja, nem látták semmilyen előjelét a történteknek. Sokakban persze felmerült a kérdés, hogy Cruz közösségi oldalain közölt tucatnyi fegyverekkel pózoló és azok beszerzését és használatát ecsetelő képek miért is nem voltak vészjósló jelek, ahogy a gépkarabély sem, de erre a választ csak a befogadó család tudhatja.

A lövöldöző egyik tanárnője szerint Cruz volt barátnője után egy másik lányt szemelt ki magának és zaklatni kezdte. Egy másik pedagógus azt mondta, még azelőtt, hogy kirúgták volna, Cruznak megtiltották, hogy hátizsákkal menjen be az iskolába.

Nikolas Cruz.
Fotó: Instagram

Adam Habona – aki az iskola egyik diákja és a lövöldöző szomszédja volt hat hónapon át – eközben arról mesélt, hogy a tinédzser láthatóan magányos, erőszakos volt, sokszor lopott a szomszédoktól vagy dobálta mások házát kókuszdióval. Többen is említették, hogy Cruz rasszista volt és szélsőséges politikai nézeteket vallott.

Cruz a mészárlásra magával vitt több magazint is, amely fegyverekről és azok használatáról szól. Volt osztálytársak azt mondták, korábban is ilyenekkel látták és többször előfordult, hogy beindította a tűzjelzőt, csak úgy, mint a lövöldözés napján.

 Cruzt két órával a vérengzés után fogták el, néhány kilométerre az iskolától
Fotó: Coconut Creek Police/Twitter

Abban minden olyan diák, aki ismerte egyetért, hogy Cruznak súlyos mentális problémái voltak, amelyeket szerintük a felnőttek teljesen figyelmen kívül hagytak. – Mindenki tudta, hogy ha valaki egyszer lövöldözni fog, az ő lesz. Érthetetlen, hogy a felnőttek miért nem tettek ellene semmit azon túl, hogy állítólag a tanárok egy figyelmeztető emailt kaptak, amiben leírták nekik, ne engedjék be Cruzt hátizsákostul az iskolába - panaszolta az egyik diák a helyi televízió munkatársának.