Valentin-napon visszament a volt iskolájába a kirúgott diák, és meggyilkolt 17 embert

2018. február 15., 07:33

Szerző:

Egy kirúgott diák, Nikolas Cruz 17 emberrel végzett, 15-öt pedig megsebesített a Florida állambeli Parkland Marjory Stoneman Douglas nevű középiskolájában. A 19 éves férfi helyi idő szerint szerda délután, a tanítási nap vége felé, fél háromkor hatolt be az iskola területére, ahol válogatás nélkül gyilkolni kezdett a nála lévő AR-15 gépkarabéllyal. Tizenkét áldozatát az épületben lőtte le, kettővel az épület előtt, eggyel pedig az utcán végzett. Két sérült kórházba szállítás után halt bele a sérüléseibe. Az ámokfutónak – írja a Buzzfeed – a többi menekülő diák közé rejtőzve sikerült kijutnia az épületből, és végül csaknem két óra múltán a néhány kilométerre fekvő Coral Springsben fogták el. Ellenállás nélkül megadta magát. Mivel feltűnően zihált, megfigyelésre kórházba vitték.

Fotó: AP/Joel Auerbach

Eddig két áldozatot neveztek meg a 17-ből, egyikük egy tanuló, Jaime Guttenburg, másikuk pedig a 49 éves Chris Hixon az iskola tornatanára. A merénylőről Scott Israel Broward megyei seriff elmondta, hogy egy évvel ezelőttig a Marjory Stoneman Douglas diákja volt, de akkor fegyelmi vétségek miatt kirúgták. Több egykori osztálytársa szerint is csendes ám zavart személyiség volt, akiről lehetett sejteni, hogy készül valamire. Előfordult az is, hogy fegyvereket vitt a középiskola területére. Egy névtelenséget kérő diák a CNN-nek elmesélte, hogy a középiskolában közszájon forgó poén lett, hogy ha valaki közülük egyszer ámokfutásra indul, nyilvánvalóan Cruz lesz az. A férfi korábban pszichológushoz is járt, de a kezelést abbahagyta. Egy tanár, Jim Gard a Miami Heraldnak azt is elmondta, hogy a kirúgása előtt Cruz a középiskola több diákját is megfenyegette, ami miatt kitiltották a campusról. Arra, hogy veszélyes, a tanárokat e-mailben is figyelmeztették.

Nikolas Cruz
Fotó: Coconut Creek Police/Twitter

Cruz az érintett iskola után beiratkozott egy Coral Springs-i középiskolába, a Taravellába, de egyelőre nem világos, hogy meddig járt oda. Rendőrségi közlések szerint Cruznak a közösségi médiában létrehozott profiljain „rendkívül felkavaró” képeket és üzeneteket találtak. Egy diák szerint csak fegyverekkel pózolt és olyan fotókat tett fel, amin általa meggyilkolt állatok voltak. A fiatalt örökbefogadták, nevelőapja már évekkel ezelőtt elhunyt, nevelőanyja pár hónapja halt meg influenza miatti szövődményekben.

 

Egy másik tanár, Melissa Falkowski eközben elmondta, hogy Marjory Stoneman Douglasben már hosszú idő óta gyakorolták, mi a teendő hasonló vészhelyzet esetén, de a sokktól ez sem mentett senkit. Amikor Cruz behatolt az épületbe és először tüzet nyitott, a lövései hallatán ő a 19 diákjával együtt, akikkel az iskolaújságot készítette, először menekülni akart, de a biztonsági őr felszólítására mindenkit visszaparancsolt a terembe, és magukra zárta az ajtót. Volt diák, aki valószínűleg azzal úszta meg, hogy halottnak tettette magát, amikor Cruz rájuk nyitotta a termet és lőni kezdett. A közelben fekvő két osztálytársával is végzett Cruz, akinek az elfogásáról videó is készült:

 

A Twitteren sok fénykép is terjed, amelyek tanúsága szerint több szülő is kétségbeesve írt a bent lévő gyerekének, amint meghallotta az iskolai lövöldözés hírét.  

 

Cruz merénylete 2018-ban már a nyolcadik amerikai iskolai lövöldözés, a 2012-es newtowni vérengzés után a második legtöbb halálos áldozatot követelő az Egyesült Államok történetében, összesítve pedig a legtöbb halálos áldozatot követelő középiskolai lövöldözésnek is számít. Az áldozatok hozzátartozóinak Donald Trump elnök a részvétét nyilvánította, Pam Bondi floridai főügyész bejelentése szerint pedig a szövetségi állam kifizeti a temetési költségeket és a lelki elsősegély költségeit is.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.