A néma gyilkostól a kigúnyolt tinédzserekig – A legtöbb áldozatot követelő iskolai lövöldözések az Egyesült Államokban

2018. február 15., 11:46

Szerző:

Minden idők egyik legbrutálisabb iskolai lövöldözésére indult el szerda délután a Florida állambeli Parklandben Nikolas Cruz. Egyelőre úgy tudni, hogy 17-en meghaltak, és körülbelül 15-en megsérültek, amikor a Marjory Stoneman Douglas középiskola kirúgott diákja beindította a tűzjelzőt, majd tüzet nyitott és válogatás nélkül gyilkolni kezdett gépkarabélyával.

Cruz merénylete 2018-ban már a nyolcadik amerikai iskolai lövöldözés, amely a 2012-es newtowni vérengzés után a második legtöbb halálos áldozatot követelte az Egyesült Államok történetében, ami az általános és középiskolákat illeti. Ennél többen csak a Virginia Tech egyetemen történt vérengzésben hunytak el. 

Úgy tűnik, hogy hiába egyik tragédia a másik után, az Egyesült Államok vezetése sosem volt képes egyöntetűen a komolyabb és szigorúbb fegyvertartási törvények mellett kiállni. Barack Obama elnökségének egyik legnagyobb kudarcának nevezte, hogy nem sikerült átvernie a szigorítást.

Összeszedtük a tegnapi tragédia mellett az eddigi legtöbb áldozatot követelő iskolai lövöldözéseket az Egyesült Államokban:

1. Virginia Tech - 2007

Sueng-Hui Chot a Virginia Tech egyetem egyik 23 éves végzősét több súlyos mentális betegséggel, mutizmussal és szorongásos zavarral diagnosztizálták. A szülei főként templomba jártak vele, és nem akarták kezeltetni, amikor valaki felvetette, vizsgáltassák ki, hogy esetleg autizmus spektrumzavar okozza -e szótlanságát és a zárkózottságát, nem akartak tudomást venni róla. Chót sosem utalták be a pszichiátriára, ezért törvényesen vásárolhatott két fegyvert magának. Ezekkel gyilkolt meg 32 embert és sebesített meg 25-öt mielőtt öngyilkos lett. Olyan sokáig gyilkolhatott zavartalanul, hogy még arra is volt ideje, hogy átöltözzön, mielőtt átment volna a campus másik szárnyába.

Sueng-Hui Cho.
Fotó: Youtube

2. Sandy Hook - 2012

Miután meggyilkolta saját édesanyját közös otthonukban, a 20 éves Adam Lanza a Sandy Hook általános iskola felé vette az irányt, majd válogatás nélkül gyilkolni kezdte a bent tartózkodó tanárokat és gyerekeket. Később kiderült, hogy Lanza teljesen belecsavarodott a sorozatgyilkos ámokfutók történeteibe, kifejezetten rajongott a Columbine középiskolában tizenhárom évvel korábban mészárló két fiatalért. A férfit Asperger-szindrómával diagnosztizálták korábban, ám a család szerint nem volt hajlandó szedni gyógyszereit, őt egyedül nevelő anyját - aki feladta a munkáját, hogy gondoskodjon róla - semmibe vette. Ennek ellenére a vele kapcsolatba kerülő pszichiáterek szerint semmi nem utalt arra, hogy ilyen erőszakos cselekedetre szánná el magát. Lanza édesanyját, akit a férfi elsőként meggyilkolt, utólag számos kritika érte amiért együtt járt lövészetre fiával. Rajta kívül 20 kisgyereket és 6 tanárt ölt meg, majd magával is végzett.

A nyomozásnak azt nem sikerült kiderítenie, miért pont a Sandy Hookban gyilkolt.

Adam Lanza.
Fotó: Youtube

3. Texas Univerity  - 1966

A korábbi mérnökhallgató, és haditengerész Charles Whitman egy reggel megölte a vele egy házban tartózkodó feleségét és édesanyját, majd elindult a Texasi Egyetem campusan lévő megfigyelő toronyba, melyről tüzet nyitott és 96 percig tartó zavartalan lövöldözése alatt 17 emberrel végzett, 31-et pedig megsebesített. Végül a rendőrök végeztek vele. A férfit korábban szerencsejáték miatt elbocsátották a haditengerészettől.

Egy nő fedezékben az 1966-os texasi lövöldözés alatt
Fotó: Wikipédia

4. Columbine - 1999

Eric Harris és Dylan Klebold hosszú idő óta iskolai cikizés és zaklatások céltáblája volt, és állítólag emiatt tervezték el majd hajtották végre Colorado államban a tizenhárom halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözést. Harrisnek egy honlapja volt, ahol főként az iskola diákjait és tanárait szidta. A fiú szülei később azt mondták, hogy bár a tanárok állítják, hogy dühösek, erőszakosak és depressziósak voltak a tinédzserek, őket sosem értesítették arról, hogy baj lenne velük. Mindkét fiatal öngyilkos lett a lövöldözés után.

Eric Harris és Dylan Klebold
Fotó: Youtube