Donald Trump a pszichológiai ellátás fejlesztését bejelentette, de a fegyvertartási szabályok szigorításáról nem szólt

A floridai diákvérengzés gyászba borította az Egyesült Államokat, ám az amerikai elnök nem lép a republikánusok szívügye, a szabad fegyvertartás szabályai ügyében.

2018. február 15., 21:40

Szerző:

„Tragédiák idején a nemzet összefog és ez a kötelék erősebb a gyűlöletnél” – fogalmazott Donald Trump a Fehér Házban elmondott rövid üzenetében, amelyet a szerdai tömeggyilkosság kapcsán intézett az amerikai néphez. Az elnök előzőleg utasítást adott a nemzeti lobogók félárbocra engedésére.

„A szörnyű erőszak, a gyűlölet és a gonoszság helyszínének” nevezte a floridai Parkland iskoláját, ahol a 19 éves Nikolas Cruz elkövette a tömeggyilkosságot, amelynek legalább 17 halálos áldozata, s csaknem ennyi sebesültje van. 

„A nemzet szíve nehéz. Veletek vagyunk” – fogalmazott az áldozatok hozzátartozóihoz intézve szavait.

Trump bejelentette azt is, hogy találkozót tervez az áldozatok hozzátartozóival, felkeresi a sebesülteket, találkozik a helyi hatóságok képviselőivel, valamint rövid időn belül a szövetségi államok kormányzóival és az igazságügyi miniszterrel is, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni az iskolákat. Kiemelte, hogy itt az idő a valódi intézkedésekre ahhoz, hogy soha egyetlen gyermeknek vagy tanárnak se kelljen veszélyben éreznie magát amerikai iskolákban.

„Meg kell változtatni az erőszak kultúráját. Együtt kell dolgoznunk azon, hogy megteremtsük az élet méltóságának kultúráját” – fogalmazott az Egyesült Államok elnöke.  

Trump kormányzati szinten kíván foglalkozni a mentális betegségek elleni küzdelemmel. „Az iskolák biztonsága elsődleges fontosságú lesz számunkra"– ígérte, ugyanakkor megnyugvásra szólította honfitársait. Trump sokak megdöbbenésére egyetlen szót sem ejtett arról, hogy a történtek nyomán napirendre kerülne a fegyvertartással kapcsolatos törvények szigorítása.

Nikolas Cruzt idő közben a bíróságon tizenhét rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság miatt emelnek vád alá helyezték.

Cruzt korábban elmeosztályon kezelték, és annyira összeférhetetlen és ijesztő volt a viselkedése, hogy tavaly megtiltották neki, hogy hátizsákkal lépjen az iskola területére. Mindezek után mégis fegyverhez jutott.

Trump elnök még nap közben nyúlt régi kedves eszközéhez, s azt Twittelte ki: „Sok jel mutat arra, hogy a floridai lövöldöző mentálisan zavart volt, az iskolából a rossz, kiszámíthatalan viselkedése miatt csapták ki. A szomszédok és osztálytársak tudták, hogy bajok vannak vele. Mindig jelentsék az ilyen esteket a hatóságoknak, újra és újra!”

Csakhogy Trump megfeledkezett valamiről: 2017. februárjában ő maga vont vissza egy Barack Obama által 2012-ben, a Sandy Hook általános iskolában történt, 26 áldozattal járó lövöldözés után kezdeményezett törvényt. Egy olyan törvényt, ami éppen azt célozta, hogy a diagnosztizált mentális betegek és az önmagukról gondoskodni képtelenek nehezebben juthassanak lőfegyverhez.