Orbitális kamuval zárta Angela Merkellel folytatott találkozóját Orbán Viktor

2018. július 5., 14:45

Szerző:

„Bántó, hogy Németországban a szolidaritás hiányával vádolják a magyarokat. Mi azt gondoljuk, hogy komoly szolidaritás, hogy Magyarország déli határán nyolcezer ember fegyverben védi a határt 0-24 órában, és ezzel megakadályozza, hogy naponta 4-5 ezer menekült induljon el Magyarországon át Németország felé.”

Ezzel a hatalmas hazugsággal zárta Angela Merkellel közösen tartott sajtótájékoztatóját a magyar kormányfő. Orbán Viktor szavaira a német kancellár csupán már annyit reagált: a szolidaritási erőfeszítéseket mindig is becsülték, majd pedig fotózkodni invitálta Orbánt, aki ezzel ismét populista nyeregben érezhette magát, hiszen ferdítéseit tárgyalópartnerének már nem volt módja az igazság medrébe terelni.

Nem tudni, Orbánnak mi oka volt a nagyotmondásra, hiszen a német közvélemény, avagy a világszintű nyilvánosság aligha veheti komolyan a szavait. Már csak azért sem, mert a magyar kormányfő ezzel az éppen védelmezni kívánt határkerítéséből és a magyar állami hatóságokból csinál bolondot. Hogy miért?

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Mert például a magyar rendőrség honlapján napi bontásban lehet követni, a magyar határnál, így a kerítésnél hány menekültet fognak el. Eszerint:

februárban a csúcs 22-e volt: aznap 17 menekültet fogtak. Ezen kívül még három olyan nap volt, amikor migránsokat fogtak el, márciusban egész hónapban két, azaz kettő napon kellett bevetni a rendőröket: összesen 5 ember érkezett a magyar határhoz, s próbált illegálisan bejutni. Áprilisban volt némi „csúcsforgalom”, ebben a hónapban ugyanis 62 embert fogtak el, májusban összesen 77 illegális határátlépőt tartóztattak fel a kerítés révén, júniusban pedig, szintén 30 nap alatt 18 embert.

Érdekes alakul a július is: eddig kutya nem akarta áttörni a magyar határt, de legalábbis se a kerítés, s az Orbán által a déli határra vezényelt 8 ezer katona és rendőr nem vette észre az érkezőket. 

A napi 4-5 ezres számmal riogatni pedig már csak azért is butaság, mert miközben tavasz óta ismételten növekszik az Európába tartó, s érkező menekültek száma, az még így töredéke az Orbán által emlegetettnek. Jelentősen csökkent ugyanis az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma februárban, az olasz partokon körülbelül tizedannyi embert regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában – derül ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) februárban közzétett jelentéséből.

Abban a hónapban ugyanis mintegy 3400-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba, ami csaknem 75 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbiakhoz képest, és kevesebb mint a fele a januári adatoknak. Ez a tavaszi hónapok beköszöntével természetesen ismét emelkedésnek indult, így májusra például 12 ezer 100 ember próbált már bejutni Európába, de ez az adat is 56 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban. A szervezet honlapján elérhető, napi statisztikai adatokkal frissülő migrációs térkép pedig, az utolsó elérhető verzióban, azaz június 25-ig így nézett:

AFrontex migrációs térképe
Fotó: frontex.europa.eu

A Frontex adatai szerint 2017-ben összesen az EU-ba a négy fő migrációs útvonalon keresztül 204 300 bevándorló érkezett, közülük 119 ezren Olaszországban értek partot.

De nemcsak a Frontex rendelkezik adatokkal, hanem az Európai Unió más szervei, sőt, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is. Az ENSZ migrációs hivatalának jelentése szerint 44 ezer 957 bevándorló és menekült lépett be Európa területére tengeren 2018-ban, az út során rengetegen, eddig több mint 2 ezren életüket vesztették.

Európába-jutási és menekültügyi adatok
Fotó: iom.int

Az IOM adatai alapján egyébként egy év alatt kevesebb mint a felére csökkent a Földközi-tengeren az Európai Unióba érkező emberek száma. A tendencia ráadásul nem tavaly kezdődött, hiszen míg 2017-ben 171 635-en érkeztek Európába, míg egy évvel korábban még 363 504-en.

Mindez azt is mutatja: Orbán még akkor is hazudott volna a „napi 4-5 ezer migránstól védjük meg Németországot a kerítéssel” frázisában, ha a menekültkrízis csúcsán teszi a nagyképű kijelentést.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.