Világossá vált, hogy máshogyan látjuk a világot – Angela Merkel nevetett egyet Orbán Viktoron

2018. július 5., 13:19

Szerző:

Berlinben tárgyalt csütörtök délelőtt Orbán Viktor Angela Merkel német kancellárral. Hasonló megbeszélésre legutóbb 2015-ben kerítettek sort Budapesten, az akkori találkozónak az egyik emlékezetes epizódja a német kancellár megdöbbenése volt, amikor a magyar miniszterelnök korábbi szívügyéről, az illiberális demokráciáról kezdett el beszélni. – Az illiberális szóval nem tudok mit kezdeni – határolódott el akkor egyértelműen Merkel Orbántól.

Arról, hogy Orbán most milyen helyzetben utazott el tárgyalni Merkellel, és miről ejthettek szót, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

 

13:40 Élő közvetítésünk véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket. alant  Russia Today német nyelvű YouTube-csatornájának a felvétele a sajtótájékoztatóról.

13:39 Ezt Merkel nevetéssel nyugtázza – Orbán is elvigyorodik – , azzal zárva a sajtótájékoztatót, hogy amiről Orbán bántja, a magyar erőfeszítések méltatásának a hiánya az nem kérdés, egy jogi természetű vitáról van szó. 

– És akkor fotózkodjunk még egyet

– mondja. Ami meg is történik.

13:35 Merkel ezután arról beszél, hogy védeni kell a határokat, gátat vetni az embercsempészetnek és az illegális migrációnak, de nem szabad megfeledkezni az Európa alapját jelentő humanitásról, amelynek a nevében fogadni kell a menekülteket. Ha ők egyáltalán nem tudnak Európába jönni legálisan Afrikából, nehéz lenne tárgyalni a kontinenssel. – A probléma és a különbség, amelyet látok, és erről nem szabad megfeledkeznünk hogy emberekről van szó, akik hozzánk érkeznek.

Orbán Viktor és Angela Merkel találkozója Berlinben
Fotó: Koszticsák Szilárd

Ehhez olyasvalaminek van köze, ami Európa alapját jelenti. A humanitásnak

– fogalmaz a német kancellár.

Orbán viszont arról kezd el beszélni, hogy Németországban a szolidaritás hiányával vádolják a magyarokat. Szerinte „komoly szolidaritás”, hogy Magyarország déli határán nyolcezer ember fegyverben védi a határt, és ezzel megakadályozza, hogy

naponta 4-5 ezer menekült induljon el Magyarországon át Németország felé.

Ezt a napi 4-5 ezer menekültről szóló állítást tavalyi videónk ékesszólóan cáfolja. A határon egy szál menekültet sem láttunk. 

13:29 Hogyan látja az együttműködést a V4-gyel? – kérdezik a német kancellártól. Merkel először a schengeni határ védelmét méltatja, de szerinte „emberekről van szó, a határ védelme nem jelentheti, hogy bezárkózunk. A lényeg a humanitás, ezek az emberek szükséget szenvednek, rajtuk kell segíteni. A német kancellár leszögezi, hogy ez az alap, amelyből ki kellene indulnia, de – fűzi hozzá – Orbán ezzel nem ért egyet.

Orbán szerint úgy kell segíteni a menekülteknek, hogy ezt a segítséget ne meghívásnak érezzék, „pull-faktor” ne legyen benne. Ami a befolyást illeti, emlékeztet, hogy a V4-országok és Németország együttműködéséről beszél, a kereskedelmi egyenleg 50 százalékkal meghaladja a német-franciáét, a német-olasz pedig csak az egyharmada. 

13:25 Jön egy kérdés a menekültekről. Merkel jelzi, hogy Magyarországról nagyon kevés menekült érkezik, Orbán emlékeztet, hogy Magyarország álláspontja a migráció kérdésében három éve nem változik. – Ezek néha szigorúan hangzó mondatok – állítja, hozzáfűzve, „végvári kapitány módjára” Magyarország Európát is védi, nagy terhet vesz le Németország válláról – mondja a magyar miniszterelnök. (Ezt Merkel is hangoztatta korábban.) Szerinte menekülteket nem Magyarországra, hanem Görögországba kellene visszaküldeni, ahol először az EU területére léptek. Ő ezt jogi természetű vitának nevezi.

13:19 Az első kérdést a közös hadseregről kapják. Merkel szerint probléma a katonai rendszerek közötti különbség, ő pedig próbál előrelépni a közös európai haderő felállításának az ügyében. Németország vezetésével közép-európai NATO-haderő alakul. Ami a magyar hadsereg fejlesztését illeti, Orbán szerint német cégekkel szerződnek, 2024-ig végrehajtják, amit kell.

13:17 Orbán folytatja a migrációról: világossá vált, amit eddig is tudtunk. Máshonnan nézzük és látjuk a világot, de keressük az együttműködés lehetőségét. Biztosította a német kancellárt, hogy a magyar határt védeni fogják.

13:05 A sajtótájékoztatót Merkel kezdi, elárulva, hogy érintettek vitás kérdéseket, de olyanokat is, amelyekben sikerült azonos álláspontra helyezkedniük. A két ország gyümölcsöző együttműködést folytat, legfőképp az autóipar területén. A technológia és a kutatások területén pedig még szorosabbra kívánja fűzni a kapcsolatokat a két ország. Egyetértettek a protekcionizmus elítélésében is.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

12:59 Az MTI-ben már megjelent néhány kép róluk.