Orbán persze személyesen lesz jelen Brüsszelben a Sargentini-jelentés vitáján

2018. augusztus 31., 08:49

Szerző:

Orbán Viktor személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament (EP) plenáris ülésen, melyen a Sargentini-jelentés vitáját tartják. A dokumentumról másnap szavaz a parlament Strasbourgban - írta pénteki lapszámában a Magyar Idők.

A lap emlékeztet, hogy Judith Sargentini az Európai Zöld Párt képviselőjeként készítette el a magyar jogállamiságról szóló jelentését, amelyet júniusban fogadott el az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) 37 tag támogatásával és 19 ellenszavazattal.

A dokumentum felveti annak lehetőségét, hogy Magyarországtól megvonják az uniós szavazati jogokat, hiszen kezdeményezi az úgynevezett 7-es cikkely szerinti, azaz az uniós jogállamisági normákkal való szembenállás miatti eljárás megindítását. A jelentés szerint Magyarországon szűkülnek a szabadságjogok, a magyar álláspontot részletező levélnek ugyanakkor semmi hatása nem volt.

Orbán állítólag Magyarországot védi

Orbán Viktor a „Soros-jelentésként felfogható dokumentummal” nyomást akarnak gyakorolni hazánkra, hogy változtassa meg véleményét a migrációs kérdésben, ám ez nem fog sikerülni. A kvótarendszer azóta lekerült a napirendről, a magyar álláspont mellett több állam is felsorakozott – írta a Magyar Idők totálisan szembemenve a kormányzati kommunikációval, hiszen aszerint a soha nem létezett és tervként sem felmerült kötelező betelepítési kvóták kérdése ma is napirenden van.

Mindennek ellenére a Magyar Idők most úgy igyekezett beállítani Orbán utazását, hogy a kormányfő sokadik alkalommal „védi meg Magyarországot” Brüsszelben. 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.