Novák Katalin hazugozza a holland kereszténydemokratákat a Fideszt elítélő határozat miatt

A Fidesz alelnöke tényekkel nem támasztja alá a vádjait, és nem is tudná, hiszen a holland kereszténydemokraták minden kritikája helytálló, az Európai Néppárt pedig tovább feszül.

2018. június 4., 15:58

Szerző:

„A Fidesz visszautasítja a CDA hazugságait és felszólítjuk a holland párt vezetését, hogy kérjen bocsánatot. Amíg ez nem történik meg, felfüggesztünk minden kapcsolatot a CDA-val és megvonjuk támogatásunkat a párt jelöltjeitől" – közölte Novák Katalin.

A Fidesz alelnöke példátlan módon kiborult ugyanis azon, hogy – mint arról a 168 Óra is beszámolt – kizárnák a Fideszt az Európai Néppártból (EPP) a holland kereszténydemokraták. A CDA, a holland kereszténydemokrata párt is indítványt fogadott ugyanis el szombaton. Ez arról szól, hogy a Fidesz ugyan korábban az Európai Néppárt értékes tagja volt, de azóta már átlépett egy határvonalat. A hollandok ezért most Orbán Viktorék tagságának átmeneti felfüggesztését indítványozzák, valamint azt, hogy a pártvezetés szólítsa fel a Fideszt,  ha továbbra is aZ EPP tagja akar maradni, vissza kell térnie a korábbi politikájához, amivel megbecsült tagja volt az Európai Parlament jobboldali frakciójának. 

Minderre a Fidesz-alelnökének, családügyi államtitkárnak sikerült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajátos stílusában reagálnia. A CDA elnökének címzett levélben ugyanis – amely eredetileg vélhetően nem magyar, hanem angol nyelven született – állítja:

„Különösen fájdalmas, amikor egy európai szinten is köztiszteletben álló párt, amelynek vezetői között volt Ruud Lubbers vagy Jan Peter Balkenende, megsérti a kereszténydemokrata szövetségesét. Bár testvérpártunkról van szó és a valótlan állítások oka lehetne akár tévedés is, a tényszerűen valótlan kijelentések ilyen tömeges előfordulása, a megfogalmazás módja, és az a tény, hogy a határozatról a médián keresztül szereztünk tudomást, alappal engednek arra következtetni, hogy szándékos hazugságokról van szó" – írta sértődötten Novák, azt is hozzátéve:

„különösképp igaz ez annak fényében, hogy Ön, a CDA vezetője és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke két héttel ezelőtt hivatalos kétoldalú találkozón vettek részt Szófiában, ahol megnyugtató választ kaphatott volna aggodalmaira, amennyiben felveti azokat."

Választás 2018 - A Fidesz eredményváró rendezvénye Novák Katalin a Fidesz választási eredményváró rendezvényén már bizonyította elkötelezettségét, most pedig a tehetségét
Fotó: Koszticsák Szilárd

Novák tehát azt kéri ki magának és pártjának, az Európai Néppárt nem kérte számon a múlt kedden beterjesztett Stop Soros törvénycsomag, valamint az alaptörvény hetedik módosítása kapcsán Orbánt két hete, noha a jogszabály-változtatási tervezeteket múlt kedden nyújtotta csupán be a kormány az Országgyűlésnek.

Mindenesetre Novák levele egyetlen tartalmi pontját sem kísérelte meg megmagyarázni annak, miért nevezi hazugságnak mindazt, ami valójában tény: alkotmányos jogokat korlátoznak, s nemzetközi kötelezettségeket sértenek meg az Országgyűlés előtt lévő, s kétharmados többség birtokában nyilván elfogadandó javaslatcsomaggal. Ehelyett azt közölte: „a CDA hazugságait a Fidesz visszautasítja, egyben felszólítjuk a CDA vezetését, hogy kérjen bocsánatot a Fidesztől. Amíg ez nem történik meg, a Fidesz felfüggeszti minden kapcsolatát a CDA-val és megvonja támogatását a párt jelöltjeitől." Búcsúzóul pedig még meg is fenyegette az Európai Néppártot, hiszen azt írta: ha annak egységét fenn akarják tartani, „úgy megengedhetetlen egy tagpárt részéről, egy másik tagpárt irányában minden előzetes konzultáció nélkül megfogalmazott hazug vádaskodás".

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Többször írtunk arróladdig nem fog határozottan fellépni az Európai Néppárt az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedéseivel szemben, amíg az Európai Parlament legnagyobb, kereszténydemokrata frakciójának 12 tagja fideszes, márpedig az uniós parlamentben minden szavazatra szükség van. Ugyanakkor a Stop Soros elfogadása, valamint az igazságszolgáltatás megmaradt függetlenségének felszámolása igencsak nagy bajba keverhetik Orbánt, amit már pártja sem tűrhet szó nélkül – éppen a közelgő európai parlamenti választások előtt.

Érdekesség ugyanakkor, hogy Novák akkor nem lépett fel is harciasan, amikor a német CDU fogalmazott meg hasonló aggályokat, jelezve, hogy Angela Merkel német kancellár pártja mit vár el az Orbán-kormánytól ahhoz, hogy továbbra is tolerálja a Fidesz jelenlétét az Európai Néppártban.

A CDU magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője, Andreas Nick a múlt héten a Reutersnek is nyilatkozott, és nyomatékosította, hogy a Fidesz mire számíthat, ha kitart a CEU száműzése és a civil szervezetek elleni fellépés, a Stop Soros törvénycsomag mellett.

– Hogy szeretném-e, hogy a Fidesz a kereszténydemokrata táboron belül maradjon? Persze. De a magyar barátainknak meg kell érteniük, hogy bizonyos határok átlépése mindannyiunk életét meg fogja nehezíteni

– fogalmazott a politikus. A megjegyzése a Fidesz maradásáról a kereszténydemokrata táborban ironikus egy kicsit, Orbán Viktor ugyanis nemrég, a negyedik beiktatásai beszédében jelezte, hogy „régi vágású kereszténydemokráciát” akar építeni Magyarországon, illiberalizmusról pedig egy szót sem ejtett már.

Korábban a Tagesspiegel szintén Nickre hivatkozva írta meg, hogy a CDU azt várja az Orbán-kormánytól, hogy 

  • biztosítsa a CEU folyamatos magyarországi működését,
  • a Stop Soros törvénycsomag elfogadásához pedig várja meg és vegye figyelembe a Velencei Bizottság ajánlásait.

Ha ez nem történik meg – fűzte hozzá ehhez a német lap egyik névtelenséget kérő forrása – el fog fogyni a levegő a Fidesz körül az Európai Néppártban.