Orbán Viktorral néha már emelt hangon beszélnek Brüsszelben, a Fideszt ki fogják zárni az Európai Néppártból, ha átlépi a határt

2018. május 13., 13:21

Szerző:

Hosszú, kifejezetten Magyarország és Orbán Viktor körül forgó interjút adott Manfred Weber, a Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt frakcióvezetője a De Volksrantnak. A holland lapot elsőként nyilvánvalóan az érdekelte, hogy mit kezd az Európai Parlament legnagyobb alakulata a magyar miniszterelnök autokratikus tendenciáival, amire Weber úgy válaszolt:

– Az olyan alapvető értékeket, mint a jogállamiság, a demokrácia és a független sajtó az Európai Néppárt nem kényszeríti rá senkire. Ezek azok az alapvető értékek, amelyek alapján a társadalmainkat elképzeljük az Európai Unióban. Orbán azt kockáztatja, hogy átlépi a határt a felsőoktatást és a civil szervezeteket sújtó intézkedésekkel. (...) Ha nem tartja tiszteletben ezeket az alapvető értékeket, akkor nem lehet tagja az Európai Néppárt családjának. Világosan beszélünk. Ha betartod a szabályokat, részt vehetsz ebben. Ha nem tartod be, nem vehetsz részt, és kész

– szögezte le a kisebbik német uniópárt, a bajorországi CSU politikusa. A De Volkskrant felvetésére, miszerint a magyar miniszterelnök már átlépte a határt a bevándorlók és a Soros György elleni plakátkampánnyal, és idegengyűlölettel, illetve antiszemitizmussal vádolják, a néppárti frakcióvezető már feltűnően megengedő választ ad, szerinte ugyanis el kell választani az alapvető értékek kérdését politikai kérdésektől. Weber emlékeztet, hogy 2015-ös menekültválság előtt Németország is elutasította a kötelező menekültkvótákat, a kérdést pedig, hogy e szerint Orbánnak igaza volt a déli határzárral, azzal rázza le, hogy Bulgária is állított fel kerítést a török határon, a spanyolok pedig évtizedek óta kerítéssel védik az Európai Uniót Ceutában és Melillában. Kerítéseket kell építenünk, ha szükséges – fűzte hozzá.

Manfred Weber és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kérdésre az Orbánhoz fűződő viszonyáról Weber azt mondja, beszélnek egymással, és ez az ő részéről időről időre hangos szóváltásig fajul, mert néha olyasmit hall a magyar miniszterelnöktől, amit nem tud elfogadni. Ennek kapcsán elmeséli, hogy Orbán nem önszántából hátrált meg, amikor néhány éve igazságszolgáltatás függetlenségének a teljes felszámolásával fenyegetőzött – Lengyelország ellen emiatt indították el a lisszaboni szerződés 7-es cikkelye szerinti eljárást –, neki pedig nem tetszik, amit Orbán művel, vagyis hogy fenyegetőzik, aztán az utolsó pillanatban meghátrál, de – ismétli meg – amíg a magyar miniszterelnök betartja a szabályokat, maradhat a játékban. – Folytatnunk kell a párbeszédet Magyarországgal és Lengyelországgal. Nem akarunk új választó vonalat Kelet- és Nyugat-Európa között – jegyzi meg.

Az Európai Néppárt május elején meghívta Orbánt egy tisztázó brüsszeli beszélgetésre, és az interjú tanúsága szerint a magyar miniszterelnök póráza még mindig néppárti, illetve német kézben van. Ennek a jele lehet, hogy Orbán a csütörtöki  beiktatási beszédében már nem illiberális demokráciáról, hanem arról beszélt, hogy Magyarországnak keresztény demokráciának kell lennie, és az is, hogy Weber nevet, miközben az interjúban igennel felel a kérdésre, hogy szerinte Orbán fog-e hallgatni a szóra, és beáll a sorba a többi tagország vezetőivel együtt megvédeni Európát az Oroszország, Törökország, Kína jelentette fenyegetéstől.