A németek újra figyelmeztették Orbán Viktort, hogy ne lépje át a határt a döntéseivel

2018. május 28., 17:45

Szerző:

Azután, hogy vasárnap kiderült, Angela Merkel német kancellár pártja, a CDU mit vár el az Orbán-kormánytól ahhoz, hogy továbbra is tolerálja a Fidesz jelenlétét az Európai Néppártban, a CDU magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője, Andreas Nick nyilatkozott Reutersnek, amelyben nyomatékosította, hogy Orbán Viktor mire számíthat, ha kitart a CEU száműzése és a civil szervezetek elleni fellépés, a Stop Soros törvénycsomag mellett.

– Hogy szeretném-e, hogy a Fidesz a kereszténydemokrata táboron belül maradjon? Persze. De a magyar barátainknak meg kell érteniük, hogy bizonyos határok átlépése mindannyiunk életét meg fogja nehezíteni

– fogalmazott a politikus. A megjegyzése a Fidesz maradásáról a kereszténydemokrata táborban ironikus egy kicsit, Orbán Viktor ugyanis nemrég, a negyedik beiktatásai beszédében jelezte, hogy „régi vágású kereszténydemokráciát” akar építeni Magyarországon, illiberalizmusról pedig egy szót sem ejtett már.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Vasárnap a Tagesspiegel Andreas Nickre hivatkozva írta meg, hogy a CDU azt várja az Orbán-kormánytól, hogy 

biztosítsa a CEU folyamatos magyarországi működését,

a Stop Soros törvénycsomag elfogadásához pedig várja meg és vegye figyelembe a Velencei Bizottság ajánlásait.

Ha ez nem történik meg – fűzte hozzá ehhez a német lap egyik névtelenséget kérő forrása – el fog fogyni a levegő a Fidesz körül az Európai Néppártban.

 

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.