Kósa Lajos maga jelentkezett, hogy lenne ötlete, mit csináljanak a 4,3 milliárd euróval

A megbízó fia cáfolja a politikus állítását.

2018. március 14., 09:01

Szerző:

Nem a megbízó, az állítólag 4,3 milliárd eurós örökséget magáénak tudó megbízó, Szabó Gáborné Matkó Mária kereste meg  Kósa Lajost, hanem az akkori debreceni polgármester jelentkezett, hogy lenne ötlete, mihez kezdjenek az elképesztő mennyiségű pénzzel – állítja a hvg.hu-nak adott nyilatkozatában a megbízó fia.

Vért kell enni és tejet inni.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kedden a Magyar Nemzet szellőztette meg, hogy egy 2013. január 28-i közjegyzői okirat tanúsága szerint Kósa Lajost négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró (4 355 000 000 euró, azaz 1340 milliárd forint) kezelésével bízták meg. A politikus először azt mondta, hogy egy barátja ajánlott a figyelmébe „egy német nőt” – Szabó Gáborné Matkó Mária egy Németországba szakadt rokon vagyonát örökölte –, akit aztán később „csengeri háztartásbeliként” említett. A hvg.hu-nak a nő Csengeren beszélő  fia, ifj. Szabó Gábor most azt mondta, létező örökségről van szó, de a nagyságrendjéről nem tud részleteket elárulni. Cáfolta azokat a korábbi információkat, amelyek szerint az édesanyja őrizetben van, és leszögezte, hogy

Kósa Lajos állításával ellentétben nem az édesanyja kereste meg a politikust, hanem az akkori debreceni polgármester jelentkezett, hogy lenne ötlete, mit csináljanak a 4,3 milliárd eurós örökséggel. 

Ifj. Szabó Gábor szerint Kósa Lajosnak az édesanyja jogi képviselője az ügyvédi titoktartást megszegve súgott a pénzről, amely aztán annyira megragadta a politikus fantáziáját, családhoz fordult az elképzelésével.

Ez az elképzelés egyébként úgy szólt, hogy a pénzből magyar államkötvényeket vásároljanak, a több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget pedig az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el. – Éppen azon dolgoztunk, hogy állampapírokat adjunk el, és elhajtsuk az IMF-et, azt gondoltam, miért mondjak nemet – mondta erről korábban Kósa Lajos a hvg.hu-nak.

Azt az ügyben a 168 Óra írta meg először, hogy a megbízó férje, nemrég öngyilkos lett. Hogy a 4,3 milliárd euró mekkora, Németországban is jelentős összegnek számít, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A hvg.hu szerette volna megszólaltatni magát Szabó Gáborné Matkó Máriát az ügyben, de a fia először azt mondta, hogy azért nem tudja telefonhoz hívni, mert alszik, egy órával később pedig azzal hárított, hogy vendégek állítottak be hozzájuk, de ő néhány kérdésre hajlandó válaszolni. A portál kereste Kósa Lajost is, de ő kedd este már nem vette fel a telefont.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.