Időjárás: viszlát ősz, szia nyár!

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 25., 15:42

Szerző:

Pénteken napos, gomolyfelhős idő várható, legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb záporeső. A délire, délnyugatira forduló szél az ország nyugati felén megélénkül, néhol erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű - közölte a Hungaromet.

A záporok nagy része megszűnik, és a gomolyfelhők is összeesnek, nagy területen kiderül az ég. A Dunántúlon azonban maradhatnak felhősebb körzetek, ott néhol gyenge csapadék nem zárható ki. Párássá válhat a levegő, helyenként - nagyobb eséllyel délnyugaton, nyugaton és északkeleten - köd is képződhet. A szél gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken gyenge fagy is lehet.

Szombaton is gomolyfelhős, napos idő várható, egy-egy zápor, esetleg zivatar előfordulhat. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon időnként megerősödik. A hajnali 2-8 fokról délutánra 19 és 23 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap napos időre lehet számítani, kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel, csapadék nem várható. A déli, délkeleti szél sok helyütt megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 4 és 11, délután 23 és 27 fok között valószínű.

Végre eső

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a hét elején dél felől ciklon húzódott a Kárpát-medence fölé, ennek eredményeként dél felől kedden mindenütt beborult az ég. Szerda reggel, délelőtt még a Dunántúl nyugati, északnyugati részein esett gyenge eső, illetve az Alpokalján havas eső, havazás is előfordult.

Délutántól aztán dél felől egyre többfelé fordultak elő záporok, illetve eredt el az eső, amelynek hatására ma reggelre az ország legnagyobb részén 10 mm körüli csapadékmennyiség esett. Ugyanakkor Vas megye déli részén és Zalában, a Dunakanyar körül és a Zempléni-hegységben inkább 20 mm közeli vagy azt meghaladó csapadékösszeget regisztrált a Hungaromet, a legtöbbet Szombathelytől délre, Zalaegerszegtől nyugatra.

A csúcshőmérséklet 6 és 19 fok között alakult kedden, az Alpokalján volt kifejezetten hűvös az idő, ma hajnalra pedig 2 és 10 fok közé süllyedt a hőmérséklet.

(Fotó: met.hu)