Rohamosan terjed ez a rákos betegség

A szexuális szokások is hozzájárulhatnak ennek a ráktípusnak a terjedéséhez. 

2024. május 4., 15:01

Szerző:

Rendkívüli ütemben növekedett az elmúlt két évtizedben egy rákos betegség száma, ami arra vezethető vissza, hogy a betegség egy bizonyos típusa, a szájgaratban kialakuló (oropharyngeal) tumor előfordulása is jelentősen megnőtt. Ez utóbbi fő okozója pedig nem más, mint a HPV-ként ismert humán papillomavírus, ami szexuális úton terjed. Azoknál, akik sok partnerrel folytattak orális szexet életük során, jelentősen megnőhet a HPV által kiváltott szájgaratrák kialakulásának kockázata – írja a Hvg.

A szájgaratrák kialakulásának legfőbb kockázati tényezője ugyanis a szexuális partnerek száma, kiváltképp az orális szex viszonylatában – írja Hisham Mehanna, a Birminghami Egyetem rák- és genomika intézetének professzora a The Conversation hasábjain. Mint azt Mehanna kiemeli, azok, akiknek életük során több mint hat emberrel volt orális szexuális kapcsolatuk, azoknál 8,5-ször nagyobb a garatrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem folytatnak orális szexet.

A fej-nyak rákok létrejöttében elsősorban a dohányzás és/vagy alkoholfogyasztás játszik szerepet, a másik típusért viszont a HPV felelős

Az elmúlt 2-3 évtizedben vált világossá, hogy a fej-nyaki daganatok egy része nem mutat összefüggést a dohányzással/alkoholfogyasztással. Intenzív kutatások eredményeként tudtuk meg, hogy ezen betegségcsoport kialakulásáért a humán papillomavírus bizonyos típusai (elsősorban a HPV 16) tehetők felelőssé, a lokalizációt illetően pedig ismertté vált, hogy a szájgarat, azon belül is a mandulák daganatainak kialakulásában játszik szerepet a vírus – írja a fejnyakidaganatok.hu.

Fontos megjegyezni, hogy mára bizonyított, hogy a HPV-vakcináció alkalmazása jelentős mértékben csökkenti a szájüregi HPV-fertőzés előfordulását, így valószínűsíthetően a későbbi szájgarati daganat kialakulásának esélyét is. Éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy ne csak a lányok részesüljenek HPV-oltásban, hanem a fiúk is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)