Nemzeti Választási Bizottság: Törvényt sértett az M1 híradó

A közmédia a Híradóban közzétette a Fidesz reklámjait.

2024. május 4., 15:26

Szerző:

A Nemzeti Választási Bizottság egyhangúan megállapította, hogy törvényt sértett a köztévé azzal, hogy a Híradóban közzétette a Fidesz reklámjait. Az NVB ezzel részben helyt adott a Momentum kifogásának, eltiltotta a további jogsértéstől a köztévét, de bírságot nem szabott ki – írja az Media1.hu.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megvizsgálta a Momentum Mozgalom bejelentését, és egyhangú döntéssel részben helyt adott az ellenzéki párt kifogásának, közölte szombaton Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a Facebookon. A Momentum azért fordult az NVB-hez, mert álláspontjuk szerint az M1 csatornán, április 27-én és 28-án is az esti fél nyolcas híradóban a köztévé bemondói a Fidesznek kampányoltak.

A Nemzeti Választási Bizottság eltiltotta a további jogsértéstől a köztévét, de bírságot nem szabott ki

A Nemzeti Választási Bizottság 13-0 arányban megállapította: a köztévé fideszes politikai reklámot tett közzé, ezzel megsértette a politikai reklám közzétételére vonatkozó korlátozásokat. Az NVB arra is kötelezte a köztévét, hogy három napon belül tegye közzé a határozat rendelkező részét az esti híradójában. 

A Momentum a fentieken túl beadványában azt is kifogásolta, hogy a riportnak álcázott kampányvideóban a Fidesz logója és arculata is megjelent a kormánypárt politikai üzenetét erősítendő. Ezt a kifogást az NVB nem tartotta megalapozottnak. Hajnal szerint a Fidesz a törvényeket semmibe vevő propagandával próbálja feledtetni a választókkal „a kínos, megválaszolatlan kérdéseket”, hogy például „nemrég engedtek ki egy pedofilvédőt”. Az NVB határozata itt olvasható

Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság az EP-listák szavazólapi sorrendjét

A szükséges 20 ezer helyett csak 19 900-at hitelesített a Nép Pártján által leadott 20 300 aláírás közül a Nemzeti Választási Iroda, ami azt jelenti, hogy Jakab Péter volt Jobbik-elnök politikai alakulata nem vehet részt a június 9-i EP-választáson – derül ki a politikus szombati Facebook-posztjából. Ahhoz, hogy egy párt vagy pártszövetség indulhasson a megméretésen, 20 ezer hitelesített aláírásra lett volna szükség – írja a Népszava.

A határidőig, pénteken 16 óráig 13 pártnak, illetve pártszövetségnek sikerült összegyűjtenie az EP-választásra a 20 ezer támogató aláírást. Ami a szavazólapokat illeti, a Nép Pártján kiesése nem jelent érdemi változást, Jakab Péter pártja ugyanis az utolsó, a 13. helyre került a pénteki sorsoláson. A sorrend így fog kinézni: 1. Megoldás Mozgalom, 2. LMP, 3. DK-MSZP- Párbeszéd, 4. Második Reformkor Párt, 5. Mindenki Magyarországa Néppárt, 6. Momentum Mozgalom, 7. Fidesz-KDNP, 8. Jobbik, 9. Új Alternatíva Párt, 10. Tisztelet és Szabadság Párt, 11. Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 12. Mi Hazánk, 13. A Nép Pártján.

(Kiemelt képünk forrása MTVA Facebook oldala)