Titok, hogy Varga Judit kutatóként mennyit keres

Titkolják, mennyit keres Varga Judit tudósként az általa megálmodott intézetben.

2024. május 4., 15:59

Szerző:

Megtagadta a válaszadást Varga Judit megbízási díjáról a Közép-európai Akadémia, így nem tudható meg, havonta hány millió forintot keres a volt miniszter. Azt is titkolt adatként kezelik, hogy Varga tudományos oktatóként, kutatóként eddig mit teljesített .Az viszont tudható, hogy a médiahatóság elnöke, Koltay Tamás 2022-ben 12 millió forintot keresett a Miskolci Egyetemhez tartozó akadémián, amely Schmidt Mária ingatlancégétől bérli budapesti székhelyét. Varga Judit a közép-európai jogtudósokat foglalkoztató professzori hálózat alapításának ötletgazdája volt, a szervezet végül őt magát is befogadta tudóstársként – írja a Magyar Narancs.

Varga Judit tudományos tevékenységét és kutatói munkáját is homály fedi

A legutolsó, 2024. január 24-én készített országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozatában 4-es besorolású sávot jelölt meg plusz jövedelemként, ami az akadémiától havi rendszerességgel érkező bruttó 1-5 millió forint közötti összeget jelent. A pénzt tudományos kutatói és oktatói tevékenységért fizeti a Miskolci Egyetem önálló gazdasági egységeként működő akadémia. Amikor a lap rákérdezett a pontos összegre, tájékoztatás helyett a Telex korábbi cikkére hivatkoztak. A hírportál közölte február közepén, hogy Varga Judit országgyűlési képviselői megbízatásáról való lemondása után sem maradt állandó bevétel nélkül. Arra sem adtak választ, mióta foglalkoztatják, pontosan mit csinál, és eddig mit végzett el.

A Közép-európai Akadémia (Central European Academy, CEA) nem a fenntartó egyetem miskolci egyetemvárosi kampuszán, hanem Budapesten székel a Városmajor utcában. 2022. januártól működik. Első évében a Miskolci Egyetemen jogászként diplomázott Varga Judit még nem csatlakozott a szervezethez tudományos munkatársként, ám alapításában nélkülözhetetlen szerepe volt. Abban az évben, júliustól az állami fenntartás alól kiszervezett Miskolci Egyetemet felügyelő Universitas Miskolcinensis Alapítványt elnökölte. Elsőként 2023-ra vonatkozó bevallásában olvasható, hogy kutatóként, oktatóként foglalkoztatják az akadémián. E megbízása 2023 februárja után keletkezhetett, amikor az egyetemi kuratórium vezetői tisztségétől meg kellett válnia. 2023. február közepén valamennyi alapítványi modellbe terelt egyetem kuratóriumában lemondatták a kormánytagokat, mivel az Európai Bizottság összeférhetetlennek tartja a kormányzati-politikusi részvételt az egyetemeket fenntartó alapítványokban.

Kérdés, havi megbízásai díja az 1 vagy az 5 millió forinthoz áll közelebb, vagy azt is meghaladja. A Közép-európai Akadémiától hiába várt választ lap. Erre vonatkozó adatkiadási igényt megtagadta, arra hivatkozva, hogy a szervezetükben nem rendelkezik döntéshozatali joggal. „Varga Judit a kérelemben megjelölt időszakban és jelenleg sem tekinthető a Közép-európai Akadémia feladat- és hatáskörében eljáró személynek, hiszen a Közép-európai Akadémia feladat- és hatáskörével összefüggésben önálló döntéshozatalra nem jogosult.” A szervezet álláspontja, hogy nincs olyan ágazati törvény, amely közérdekből nyilvános adattá minősítené a Közép-európai Akadémia feladat- és hatáskörében esetlegesen el nem járó személyek személyes adatait.

Vargának aktív szerepe volt már a Közép-európai Akadémia állandó partnere, a Mádl-intézet elindításában is, amelyre 2019-es miniszteri kinevezés előtti hetekben került sor. A 24.hu számolt be arról, hogy első operatív vezetőjének Varga miskolci gimnáziumi osztálytársát és egyetemi hallgatótársát, Raisz Anikót nevezték ki. Raisz még egyetemi oktatóként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a hágai európai ügyek bizottságában azt hangoztatta, Magyarországon teljesen független az igazságszolgáltatás, tiszta minden választás, szabad a sajtó, virágzik a civil társadalom és a demokrácia. 

(Kiemelt képünk forrása: Varga Judit Facebook oldala)