A posta soha nem bontja fel a csomagokat

A posta sohasem ellenőrzi a hozzájuk befutó és általuk kézbesített küldemények tartalmát, így a kamu csomagok kiszűrése nem az ő feladatuk.

2024. április 25., 19:09

Szerző:

posta nem webáruház, hanem kézbesítési szolgáltató, így a megrendelt csomagok tartalmáról nincs és nem is lehet információja. A megrendelt csomagok tartalmának ellenőrzése kizárólag a megrendelő joga és felelőssége, akinek lehetősége van az átvételt megtagadni - áll a Magyar Posta Zrt. weboldalán olvasható közleményben.

Eszerint a „kamu csomagok” elkerülése érdekében azt javasolják a webáruházakból rendelő fogyasztóknak, hogy a rendelésnél mindig győződjenek meg arról, hogy megbízható webáruházból rendelnek-e. Olyan csomagért pedig, amit nem rendeltek meg, értelemszerűen ne fizessenek. A Posta hozzátette, a webáruház hitelességének ellenőrzésére érdemes mindig átolvasni az eladó értékelését, az adott webáruház általános szerződési feltételeit, a gyakran ismételt kérdéseket, különösen a reklamációra, a visszaküldésre vonatkozó fejezeteket. Amennyiben ezek ellenére valaki „kamu csomagot” kap, akkor a rendőrséghez vagy a fogyasztóvédelemhez kell fordulnia.

Mint azt a 168.hu is megírta, korábban figyelemfelhívást tett közzé a Magyar Posta, mivel csalók hamis e-mailben vagy sms-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a címzett adatainak egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését, vagy fizetési késedelemmel kapcsolatos felszólítással fenyegetnek. Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek magukat komoly vevőként beállítva és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis e-mailben vagy sms-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni.

Emellett az a módszer is egyre jobban terjed, hogy csalók újságpapírral vagy egyéb értéktelen holmival kitöltött csomagot, buborékos borítékot adnak fel utánvéttel a postán vagy más csomagküldő cégen keresztül nekünk. A nevünket és a pontos címünket pedig akár a postaládánkról is leolvashatják, de a kicsit is dörzsölt adathalászok az összes adatunkat megszerezhetik email címmel, telefonszámmal együtt.

A posta ezért arra kéri ügyfeleit, hogy ha ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kapnak, semmiképp ne kattintsanak a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjanak meg adatokat. Mindig ellenőrizzék a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről vagy telefonszámáról érkezett a megkeresés. Ezen felül érdemes összevetni a küldő e-mailcímét a Magyar Posta korábbi, azonos témában küldött és már hitelesnek bizonyult üzeneteivel.

(Fotó: / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.