Érik a botrány: Kötelező lesz a Magyar Posta útján küldeni a csomagokat a webáruházaknak

Fű alatt döntött a kormány, kötelező lesz a webáruházaknak az egyetemes postai szolgáltató – azaz a Magyar Posta – szolgáltatásait igénybevenni. 

2024. február 7., 15:00

Szerző:

A posta szolgáltatásait kötelezően igénybe kell vennie a webshopoknak – írja a Hvg. Erről a kormány fű alatt döntött, forronganak az online kereskedők. A rendelkezés március 28-án lép életbe, a nyúlfarknyi paragrafus egy december végi rendeletmódosításban elrejtve jelent meg. Az új szabályról se a kormány, se a Posta nem kommunikált, az érintettek figyelmét sem hívták fel rá, ami azért érdekes, mert december 15-én így bocsátották társadalmi vitára. 

Forronganak a posta miatt az online kereskedők

A gazdasági portál szerint a felháborodás fő oka, hogy nem egyértelmű, pontosan mit is tett kötelezővé a kabinet. A szóban forgó paragrafus csak annyit mond ki, hogy webshopban eladott áru kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja. Márpedig Magyarországon az egyetemes postai szolgáltató a Magyar Posta, amelynek 2030 végéig szól az állammal kötött szerződése – emlékeztet a Hvg.hu.

Nem világos, hogy pontosan hogyan kéne a Magyar Postával együttműködniük 

A 24.hu azt írja, hogy két verzió merült fel a webshopok esetében. Az egyik az, hogy a webshopoknak fel kell kínálniuk, hogy a megvett árut az állami céggel – pontosabban annak csomagszállító leányvállalatával, az MPL-lel – is kiküldik, ha ezt kéri a vevő. A másik olvasat szerint viszont minden magyarországi webshopnak le kell szerződnie a postával, s a vásárlások során a csomagküldési szolgáltatások akár teljes palettáját fel kell kínálnia a házhoz szállítástól az automatás átvételig. A Hvg.hu információi szerint heteken belül várható, hogy a kormányzati kommunikáció világossá teszi, miként is kell értelmezni az új rendelkezést.

Vidéken alig maradt posta 

Magyarországon a száz százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Posta Zrt. látja el a postai szolgáltatásokat. Azonban az internetes levél- és üzenetküldő alkalmazások, az okostelefonok és a piaci alapon működő futár- és csomagküldő szolgáltatások elterjedésével a posta forgalma jelentősen visszaesett.

2022 októberben 210 településen 366 kispostát zártak be a magas energiaárakra, és így a magas üzemeltetési költségekre hivatkozva az országban. Azt nem tudni, milyen szempontok alapján választottak, de többségében kistelepülések kispostáit zárták be, köztük olyanokat, ahol komoly problémát okozott a posta hiánya. Ráadásul az infláció miatt a Magyar Posta is kénytelen volt emelni árain. A 2024-es postai díjszabást a Magyar Posta tette közzé a honlapján, jó hír, hogy ez esetben az emelés minimális.

(Kiemelt képünk forrása: Magyar Posta Facebook oldala)