Kérhetünk-e több nyugdíjat annál, mint amennyit kiszámoltak nekünk?

A nyugdíj megállapításakor a korábbi évtizedekben kapott fizetésnek és ledolgozott évek számának van a legnagyobb szerepe, de mi van, ha úgy véljük, többet érdemelnénk?

2024. február 28., 08:49

Szerző:

Egy bizonyos életkort elérve szinte minden ember gondolataiban felmerül, hogy nyugdíjasként vajon mekkora összegre lesz jogosult. Miután ledolgoztuk életünk jelentős részét, mennyi pénz landol majd a bankszámlánkon minden hónapban amellett, hogy végre bőven lesz időnk pihenni, a családdal lenni, a hobbinknak élni. Az öregségi nyugdíj megállapításakor az elismert szolgálati idő és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkeresetnek van a legnagyobb szerepe. Ehhez ismernünk kell, hogy mi számít szolgálati időnek, így érdemes előbb ezt tisztázni.

Szolgálati idő alatt elsősorban azokat az időszakokat kell érteni, amikor biztosítottak voltunk és nyugdíjjárulékot fizettünk. Szolgálati időnek minősül az olyan ellátások folyósításának az időtartama is, amelyekből nyugdíjjárulékot kell fizetni. pl. ápolási díj, gyermekgondozási segély, rehabilitációs ellátás, álláskeresési járulék stb.

Szolgálati idő továbbá a katonai (polgári) szolgálat időtartama, szakmunkás tanulói jogviszony, az 1998 előtti nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok időtartam.

A nyugdíj kiszámításának módszere

A nyugdíj alapját képező átlagkereset összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért nettó kereset, jövedelem alapján kerül meghatározásra.

Az öregségi nyugdíj mértékének a megállapításához az arányos szolgálati idő számítást is alkalmazni kell. Csak a járulékfizetésnek megfelelő arányos időszak vehető figyelembe, ha a minimálbérnél alacsonyabb összeg után történt a járulékfizetés az alábbi esetekben:

 

Ha legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezünk és a nyugdíjkorhatár betöltését követően a nyugdíj megállapítása nélkül további szolgálati időt szereztünk, akkor minden 30 nap után 0,5%-os nyugdíjnövelésben részesülünk. Kizárólag ebben az esetben lehet a megállapított nyugdíj összege a havi átlagkeresetnél magasabb. Az ügyintézési határidő 60 nap.

A megállapított nyugdíjat a döntés kiadását követő 13 napon belül a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja.

Ki jogosult arra, hogy nyugdíjba vonuljon?

Fő szabály szerint öregségi nyugdíjra az jogosult, aki a 65. életévét betöltötte és legalább 20 év szolgálati időt szerzett. Ebben az esetben öregségi teljes nyugdíj kerül megállapításra.

Öregségi nyugdíjra jogosult a korhatár betöltésekor az is, aki nem szerzett 20 év szolgálati időt, de rendelkezik legalább 15 év szolgálati idővel. Ebben az esetben öregségi résznyugdíj kerül megállapításra.

Az öregségi nyugdíjra jogosító nyugdíjkorhatár az alábbiak szerint fokozatosan emelkedett:

1952. január 1-je előtt születettek esetében, a betöltött 62. életév,
1952 –ben születettek esetében, a betöltött 62. életév betöltését követő 183. nap,
1953-ban születettek esetében, a betöltött 63. életév,
1954-ben születettek esetében, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
1955-ben születettek esetében, a betöltött 64. életév,
1956-ban születettek esetében, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
1957-ben és később születettek esetében, a betöltött 65. Életév.

Öregségi nyugdíjnak minősül a nők kedvezményes öregségi nyugdíja is, amelyre életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik. Jogosultsági időnek a keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idő és a gyermeknevelésre tekintettel folyósított ellátásban eltöltött idő, valamint az ezekkel egy tekintet alá eső idő minősül. A nők kedvezményes öregségi nyugdíjára vonatkozó részletes szabályok külön tájékoztatóban találhatók.

Hová fordulhatunk, ha nem értünk egyet a kiszámított összeggel?

A Magyar Államkincstár közlése szerint fellebbezésre nincs lehetőség. Ha a határozat jogszabálysértő, akkor ellene 30 napon belül kereset benyújtásával lehet kérni, hogy vizsgálja felül a lakóhely szerint illetékes közigazgatási kollégiummal működő törvényszék.

A keresetlevelet illetékmentesen a döntést hozó nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél kell benyújtani, vagy ajánlott küldeményként postára adni.

A kereset elektronikus azonosítást követően elektronikusan is előterjeszthető ezen a felületen. A belépést követően a „Jogorvoslat” témacsoportban a „Közigazgatási szerv határozatának bírósági felülvizsgálata iránti keresetlevél benyújtása” ügytípust kell kiválasztani.

(Kiemelt kép: KISBENEDEK ATTILA / AFP)