Egy anticiklon támad ránk - visszatér a nap és a meleg

Egy anticiklon jóvoltából csütörtökön már a szerdainál több napsütés várható. Visszatér a meleg.

2024. május 8., 15:50

Szerző:

A Kelet-európai-síkvidék felett örvénylő ciklon hidegfrontja a Kárpát-medencéig húzódik. A front északi ágán jellemzően havazik, másutt eső, záporeső a jellemző. Hazánk időjárást viszont egyre inkább egy anticiklon befolyásolja – közölte a Hungaromet.

Ciklonális hatások érvényesülnek Európa déli, délkeleti részein, emiatt arrafelé jellemzően sok a felhő, az eső, zápor mellett zivatarok is előfordulnak.

Európa nyugati, északnyugati tájain ezzel szemben anticiklon alakítja az időjárást, általában napos, száraz az idő.

A Kárpát-medence időjárására egyre nagyobb hatással lesz az anticiklon

Szakadozottá válik a felhőzet, de általában sok marad a felhő, emellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Éjszaka határozottabban csökken a felhőzet, így csütörtökön már általában sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett, de az Alföldön délelőttig még lehetnek erősen felhős körzetek.

Éjjel és csütörtökön már csak néhol, nagyobb eséllyel az Alföldön lehet csapadék.

Az északi, északkeleti szelet többfelé kísérhetik élénk, helyenként erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél hidegebb lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 19 és 24 fok között valószínű.

Az időjárás időtlen harcosai a hidegfront és a melegfront

Hidegfront idején a hidegebb légtömeg előretör a melegebb légtömeg felé, ez gyakran viharokat, erős szelet és esőzést okoz. Hidegfront idején gyakran tapasztalhatunk hirtelen hőmérséklet csökkenést, ami hatással lehet a szervezetünkre, legtöbbször fejfájást vagy izomfájdalmakat okoz. Sokan viszont már a frontot megelőző légköri helyzetre is érzékenyen reagálnak. A náluk jellemző fő tünetek a feszültség, idegesség, ingerültség, alvási problémák jelentkezése, majd egyre inkább az ingadozó vérnyomás és a fokozódó mellkasi panaszok, diszkomfortok jelentkezése. Sokan erősödő fejfájással, szédüléssel gyakoribb rosszullétekkel reagálnak. 

Melegfrontnak nevezzük azt a helyzetet, amikor melegebb légtömeg emelkedik felül a hidegebb légtömeg fölött. Ez a változás hosszabb ideig tartó esős, párás időjárást hozhat, felhős égboltot eredményez és a hőmérséklet is emelkedhet. Néhány ember a melegfrontokkal járó magas páratartalom miatt érzékeny lehet légúti problémákra, például asztmára is.

(Fotó: met.hu)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.