Országos riasztás lépett érvénybe, viharosra fordul az időjárás

Hamarosan lecsap az országra az igazi időjárás-rettenet: a késő délelőtti, déli óráktól heves zivatarok alakulhatnak ki, de azért fázni ma sem fogunk.

2024. május 7., 10:14

Szerző:

Figyelmeztető időjárás előrejelzést adott ki a HungaroMet. Eszerint kedden a késő délelőtti, déli óráktól először északkeleten, az Észak-Alföldön, majd jellemzően a délután második felében az ország délnyugati felében alakulhatnak ki helyenként zivatarok.

Az egymást követő cellákból, illetve a lassú áthelyeződés következtében kis körzetekben előfordulhat felhőszakadásszerű csapadék (15-30 mm), esetleg kis méretű jég, illetve zivatar környezetében viharos (~55-60 km/h) széllökés.

A HungaroMet időjárás jelentése szerint 19 vármegyére adtak ki első fokú riasztást a várható zivatarok miatt.

A keddi időjárás előrejelzés szerint a nyugati szél élénk, olykor erős lesz, délutántól mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 21 és 27 fok között várható, de az Északi-középhegység északi oldalán néhány fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 14 és 21 fok között alakul a hőmérséklet.

A szerdai időjárás ketté szakítja az országot 

Szerdán aztán minden megváltozik, legalábbis ami az időjárást illeti. Északon ugyanis vastag és zárt felhőtömbök boríthatják be az eget, csak rövid napos időszakokra van kilátás. Ezzel szemben délen több napsütés ígérkezik. Az ország több pontján számíthatunk esőre, záporesőre, főleg délen zivatarra – utóbbiak környezetében fordulhatnak elő átmenetileg erős széllökések, de zivataroktól függetlenül is sokfelé megélénkül az északi, északkeleti irányú szél. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul. A csúcsérték általában 15 és 21 fok között várható, de délen, délkeleten ennél egy-két fokkal melegebb is lehet.

A csütörtök és péntek időjárása már jót is tartogat

Az időjárás végleg csütörtökre nyugszik meg. Reggelre csökken majd a felhőzet, napközben pedig már általában sok napsütésre számíthatunk, csupán délkeleten, keleten lehet több a felhő. Arrafelé kisebb eső is előfordulhat. Nagy területen élénk lesz az északi, északkeleti szél. A hajnali 5, 12 fokról 19 és 24 fok közé melegszik fel a levegő.

Az igazi áttörést ugyanakkor a péntek hozza majd el, amikor is a fátyolfelhők és a gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés valószínű, leginkább az Alföldön néhány zápor, zivatar kialakulhat. Többnyire mérsékelt marad az északias irányú szél is. Hajnalban 5, 12, délután 20, 24 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.