Nyugdíjpénztárak: döbbenetes hozamokat zsebelhetnek be a kasszatagok

Egyre többen gondoskodnak tudatosan nyugdíjas éveikről. Az önkéntes nyugdíjpénztárak többféle befektetési portfóliót kínálnak, ám idén mindegyik kiemelkedő hozammal nyitott.

2024. február 23., 15:36

Szerző:

Roppant erősen indult az év az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, azok után, hogy már 2023-ban is kiemelkedően magas, jellemzően 20 százalék feletti hozamot értek el a kasszatagok – számol be róla a Világgazdaság. Van olyan nyugdíjpénztár, ahol február közepén (a portfóliók értékváltozása egy hét késéssel jelenik meg a nyilvános adatokban) már

6,2 százalékos pluszban áll annak a választható portfóliónak az értéke, amely döntően a részvénypiacon vesz fel kitettséget.

Szép summát visznek haza az önkéntes magánnyugdíjba fektetők

Az Allianz önkéntes nyugdíjpénztáráról van szó, annak is az úgynevezett kockázatvállaló befektetéséről. Az idei hozam ráadásul magasabb annál, mint amennyit az S&P 500 index másfél hónap alatt elért (5,45 százalék), a 45 nap alatt 7,3 százalékkal menetelő BUX-ot viszont nem sikerült felülmúlni. Az allianzosok körében nem panaszkodhatnak a kevésbé merészek sem, a növekedési portfólió 4 százalék pluszban áll, a kiegyensúlyozott pedig 2,5-ben.

A befizetők ráadásul a következő hónapokban kapják vissza a tavalyi befizetéseik 20 százalékát adó-visszatérítésként (de maximum 150 ezer forintot) a NAV-tól, abban az esetben, ha rendelkeztek szja-köteles jövedelemmel. Ez az összeg a felhalmozott tőkét növeli, és a pénztárak részéről a kezelése, befektetése már költségmentes.

Az Erste-pénztártagok sem panaszkodhatnak, a Trend nevű portfólió hozama másfél hónap alatt egyelőre 3,9 százalék, ez is erős évkezdet, ráadásul valamennyi választható befektetés pluszban áll idén náluk is.

Az MBH Öngondoskodás Nyugdíjpénztárnál a Lendületes portfóliót választók érezhetik magukat nyeregben, már ha elégedettek másfél hónap alatt 4 százalék árfolyamplusszal.

Az OTP Nyugdíjpénztári kasszatagok közül azok jártak a legjobban, akik a dinamikus portfólióra szavaztak, ez a befektetés 5,4 százalék hozammal áll az év első másfél hónapjában.

Az év első hónapja a bombaerős 2023-as év után idén már szelektívebb emelkedést hozott a részvénypiacokon. A régiónk is elég vegyes képet mutatott. A hazai piac a Magyar Telekom és a Richter hátán folytatta az emelkedést, míg a lengyel index az októberi választások utáni erős hajrát követően korrekcióval indította az évet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: qimono via Pixabay)