Januárban Budapesten a felháborodás miatt elmaradt, most Kenderesen rendeznek Horthy-emléknapot a fideszes városvezetés közreműködésével

A kormány támogatását élvező Veritas Történetkutató Intézet vezetője is ünnepel.

2018. augusztus 28., 17:56

Szerző:

Vasárnap a Horthy Miklós Emlékére Alapítvány és Kenderes fideszes vezetésű önkormányzata ökumenikus istentisztelettel, koszorúzással, fotókiállítással és tudományos konferenciával egybekötött emléknapot tart a településen született Horthy Miklós volt kormányzó emlékére - értesült az Index. A rendezvényen köszöntőt mond Pádár Lászlóné fideszes polgármester, valamint előadást tart Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, aki 2014-ben országos botrányt robbantott ki, amikor 18 ezer zsidó 1941-es deportálását idegenrendészeti eljárásnak állította be. Beszédet mond a rendezvényen Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő is.

Fotó: Youtube

Januárban egy Horthy-emléknap elmaradt, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Auschwitz felszabadításának az évfordulóján akart imával fejet hajtani a kormányzó előtt Budapesten a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban. Ezt a felháborodás hatására végül nem tartották meg.

Az utóbbi években az Orbán-kormány egyre nyíltabban igyekszik rehabilitálni a Magyarországot 1919 és 1944 között részben önkényuralmi eszközökkel kormányzó Horthy Miklóst. A miniszterelnök tavaly júniusban a 20-as-30-as évekről elmélkedve pedig „a magyarság történetének súlyos próbakövének” nevezte az időszakot. Szerinte azért nem temetett minket maga alá a történelem, mert

néhány olyan kivételes államférfiú szolgálta és vezette a nemzetet, mint Horthy Miklós kormányzó,

Bethlen István miniszterelnök vagy Klebelsberg Kuno. Orbán úgy vélte,

e történelmi személyek megítélését a második világháborús gyászos szerepvállalás sem árnyékolhatja be.

Néhány évvel ezelőtt szintén Horthy Miklóssal példálózott a miniszterelnök, amikor a szélsőjobboldali Magyar Gárdáról beszélve kijelentette: úgy fog tenni velük, mint Horthy a nyilasokkal, „kioszt nekik két pofont”, és hazazavarja őket.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.