Kitört a felháborodás, mégsem tartják meg a holokauszt-emléknapra hirdetett Horthy-megemlékezést és misét

2018. január 25., 11:28

Szerző:

Osztie Zoltán plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének vezetője a Szemlélek blognak adott interjújában jelentette be, hogy a korábbi jelzésekkel ellentétben mégsem tartják meg a nagy felháborodást kiváltó Horthy-megemlékezést és a misét. A plébános elmondta, hogy nem maga a szervezet, hanem csak egy helyi budapesti csoportja volt aláíróként benne a Horthy-emléknap szervezésében, amelyet szombaton tartottak volna. 

Fotó: Youtube

A megemlékezést és az imát a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia szervezésében tartották volna, és Osztie Zoltán szerint az időpontkereséskor „egyszerűen nem figyeltek” arra, hogy a Horthy-emléknap és a holokauszt-emléknap, az auschwitzi haláltábor felszabadításának az évfordulója is január 27-re esik. 

A plébános szerint a botrányt szerinte nem ez a figyelmetlenség okozta, hanem „aki gyűlölködnek, árkot ásnak, akik szembehelyezkedni akarnak”, ők azok, akik ebből világraszóló médiakampányt, hisztériát csinálnak. A felvetésre, hogy a Horthy-ima a magyarországi zsidó vezetők – az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, Köves Slomó és Heisler András Mazsihiz elnök – is tiltakoztak, a plébános azt mondta, felkeresi Heisler Andrást, hogy hogy higgadtan beszéljenek „a lényegről, az érzékenységekről”. 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.