Budapesten vizsgálja a női és gyermekjogok magyar helyzetét az Európai Parlament illetékes szakbizottsága

Hétfőn érkezik a delegáció, mely a civil szféra, az érdekképviseletek, valamint a tudományos élet képviselőivel tart majd kerekasztalt megbeszélést, de meglátogatják a monori gyermekotthont is. A kormányoldal nagyon rájuk hajtott: Nagy Annát, Hofmann Rózsát és Novák Katalint is bevetik.

2018. február 11., 18:25

Szerző:

Budapestre érkezik hétfőn délután az Európai Parlament (EP) Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának (FEMM) delegációja, hogy két és fél napon át a helyszínen tájékozódjon a nők jogai és a nemek közötti esélyegyenlőség magyarországi érvényesülésének ügyében, valamint számos gyermekjogi és szociális kérdésben.

Ismert, hogy az utóbbi időszakban Magyarország kifejezetten az EP, valamint más uniós testületek figyelmének középpontjában van, ráadásul az uniós parlament egy másik, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) bizottságának megbízottja éppen Magyarország kapcsán készíti az átfogó, a demokratikus intézményrendszer működéséről szóló jelentést. Éppen ezért egyértelmű, hogy amint a tavalyi kisvasutas látogatásnak, úgy:

a hétfőn ideérkező delegációnak is fontos szerepe lehet abban: megindul-e majd Magyarországgal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárás.

Ha pedig nő- és gyermekjogok, az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának bojkottja bizonyára felvethetne kérdéseket, ahogyan számos „családpolitikai” intézkedés napirendre kerülhet, kérdéses azonban, hogy a 168 Óra birtokába került látogatási programtervezet alapján mennyire kaphat majd érdemi tájékoztatást a delegáció – főként, ami a kormányoldal „tárgyalóit" illeti. Az ugyanis egyértelműen kiderül a dokumentumból, hogy nemcsak a hazaiés nemzetközi civil szervezetekkel, valamint kutatókkal találkoznak majd, hanem több olyan szereplővel is, akik a kabinet retorikáját fogják ismertetni, erősíteni.

Persze kedd délelőttre az EP és maga a FEMM delegáció lényegében egy, a civil társadalom képviselőivel összehívott kerekasztal-beszélgetésre invitálta meg az emberi jogok és egyenlőség magyarországi helyzetének témájában a Magyar Női Érdekérvényező Szövetséget, a NANE Egyesület jogi képviselőjét, továbbá a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) illetékesét. A kerekasztalon részt vesz továbbá a Háttér Társaság jogi programkoordinátora, valamint a Patent Egyesület elnöke is.

Nagy Anna még kormányszóvivőként

Ezt követően meghallgatják a civileket vélhetően ellenpontozó, de legalábbis ellenpontozni hivatott szereplőket is, hiszen a gazdasági elemelkedés, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló tárgyalássorozaton már Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke vehet majd részt. Emlékezetes: a volt kormányszóvivő összességében milliárdos kormányzati támogatásban részesült alapítványának szintén állami támogatással megvalósuló Egyszülős Központja elvileg éppen ebben a hónapban nyílik meg. Mindezek alapján nyilván nem vall majd másként, mint hogy a kabinet nagyon is sokat tesz a nők gazdasági felemelkedéséért – egyesekéért biztosan. De ezen a panelen vesz majd rész a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnöke, valamint a MACSKE Napközbeni Gyermekellátást nyújtó Szolgáltatók Országos Egyesületének elnökségi tagja is.

Még ugyanaznap találkozik az EP-delegáció a tudományos, akadémiai élt e témában jártas magyar képviselőivel, így nem nagy meglepetésre Pető Andrea egyetemi tanárral, aki az Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, de jelen lesz Kövér-Van Til Ágnes, az ELTE Társadalomtudományi Kar Társadalmi nemek tanulmánya mesterszak igazgatója, valamint Nagy Beáta, a Corvinus Egyetem Nemek Közötti és Kulturális Központ társigazgatója.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Ezután a delegáció Hoffmann Rózsával, az Országgyűlés kulturális bizottságának KDNP-s alelnökével is külön találkozik, majd pedig egy nagyobb összejövetelen vesznek majd részt az Egyenlő Bánásmód Hatóság, valamint az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala több munkatársával, akikkel már nemcsak nemi, pontosabban női esélyegyenlőségi, hanem bizony gyermekjogi kérdésekről is egyeztetnek majd. A leglelkesebbnek Székely László ombudsman és hivatala bizonyult, ők ugyanis szinte valamennyi, a munkájukhoz tartozó területről delegáltak résztvevőket e találkozóra.

E kiadós tárgyalásokat követően, még kedden sor kerül a „kormányzati szintű” találkozóra is. Ez egy munkavacsorát takar majd, méghozzá Novák Katalin, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár (valamiért államminiszterként van feltüntetve a programban', továbbá Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára és Takács Szabolcs, az Európai Uniós ügyeikért felelős államtitkár (ő sem minisztere, minthogy nincs ilyen e területnek, a programban mégis akként szerepel). Mindezt csak azért jegyezzük meg, mert az Orbán-kormánynak ebben a ciklusban sincs női minisztere, még képviselője és politikusa is kevés akad.

Másnap, azaz szerdán a FEMM-delegáció az Európai Roma jogok Központja Alapítvány irodáját látogatja meg, majd pedig elmennek Monorra, ahol helyszíni bejáráson vesznek majd részt a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat - Monori Gyermekotthonában.

Kérdéses, hogy e két utóbbi programon mit hallanak, illetve tapasztalnak, hiszen az EP mellett az Európai Bizottság is számos roma-diszkriminációs – oktatási szegregáció miatt kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen – kérdésben vizsgálódik, a gyermekotthonok, valamint a kiskorúakat érintő szociális ellátások fejlesztésére pedig többször is kaptunk uniós vissza nem térítendő forrásokat.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.