Még el se készült, de Orbánék már támadják az EP emberi jogi jelentését

2018. január 16., 10:34

Szerző:

Magyarország már előre támadja a magyar jogállamiság helyzetéről készülő európai parlamenti jelentést – írja Politico riportjára hivatkozva a hírtv.hu. 

Az európai lap beszámol Judith Sargentini EP-képviselő múlt heti magyarországi látogatásáról, és arról, hogy jelentése alapján dől majd el, hogy megindítják-e az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárást.

Judith Sargentini
Fotó: Forás: Wikipedia

A cikk szerint a Fidesz ügyet csinált a vizitből: a Soros-hálózat emberének nevezte a jelentéstevőt, a készülő jelentést pedig előre politikailag motiváltnak. A jelentés csak a magyar választások után lesz vita tárgya, a választásba való beavatkozás gyanújának elkerülésére, a kormánypárt azonban éppen ebből a vádból akar politikai hasznot húzni – írja a lap.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) december elején tartott meghallgatást Magyarországról. Az EP még májusban szavazta meg, hogy az Európai Tanács elindítsa Magyarország ellen a lisszaboni szerződés 7-es cikkelye szerinti eljárást az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt.