„Az ügyészség két lábbal tiporja a törvényt” – Nem engedik el Czeglédy Csabát a szombathelyi közgyűlésre

Ha június 15-ig nem jelenik meg, elveszíti a mandátumát. Ez a Fidesz érdeke.

2018. június 9., 17:45

Szerző:

Nem teljesítheti a törvényben előírt kötelezettségét Czeglédy Csaba, az előzetes letartóztatásban lévő szombathelyi önkormányzati képviselőtől ugyanis a Csongrád Megyei Főügyészség megtagadta, hogy részt vehessen a városa képviselőtestületi ülésén  – jelentette be szombaton Hankó Faragó Miklós, a politikus ügyvédje. Szanka Ferenc ügyvéd – derül ki a nyugat.hu cikkéből – arra hivatkozva utasította el a részvételi kérelmet, hogy

előzetes letartóztatás alatt nincs lehetőség sem önkormányzati képviselői minőségből eredő, sem bármely egyéb foglalkoztatásra irányuló jogviszonyból eredő, akár törvényi kötelezettség teljesítésére, 

csakhogy a szombathelyi politikus szerint az ügyészség ezzel gyakorlatilag  két lábbal tiporja a törvényt, semmibe veszi a választói akaratot.

Ha Czeglédy Csaba június 15-ig nem jelenik meg a szombathelyi közgyűlésen, akkor elveszíti a mandátumát, választókerületében pedig időközi választást fognak kiírni.

Hankó Faragó Miklós közlése szerint az ügyészség érdemben nem reagált a részvételi kérelemben foglaltakra, leírtakat,  és törvényi kötelezettség helyett magánjellegű célnak nyilvánította a megjelenési szándékot a képviselő-testületi ülésen. A részvételi kérelemben Czeglédy Csaba egyébként ígéretet tett arra is, hogy a közgyűlésen nem fog sem felszólalni, sem megszólalni, vagyis betartja az ezzel kapcsolatos kommunikációs szabályokat.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A szombathelyi politikus még május közepén jelezte, hogy a törvényi kötelezettségének megfelelően részt akar venni a június 7-i rendes közgyűlésén. Puskás Tivadar fideszes polgármester – aki szerint Szombathely azért kapott stadiont az Orbán-kormánytól, mert jól viselkedett – a rendes közgyűlést ezután sietve elhalasztotta és csak a helyi baloldal tiltakozására hívott össze egy rendkívüli ülést június 11-re. Czeglédy Csaba mandátumának a megszűnéséről a június 25-i közgyűlés dönthet.

Nyilvánvalóan abban a reményben akarják megfosztani a mandátumától, hogy hogy az időközi választáson esetleg a fideszes jelölt győz, akkor a közgyűlésben megszűnik a patthelyzet közeli jelenlegi állapot.

A szombathelyi politikust mintha szisztematikusan üldözné a hatalom. Mindössze egy nappal azután, hogy országgyűlési képviselő-jelöltként élvezett mentelmi joga miatt kiszabadult a szegedi előzetes letartóztatásból, a feltűnően gyorsasággal lépő Polt Péter  főügyész kérése felfüggesztették a mentelmi jogát, és a vacsoraasztaltól állították fel, hogy térjen vissza rács mögé. A szombathelyi politikus a jogállamiság megcsúfolásának tartja, ami történt. Erre jellemző az enyhén szólva az Orbán-kormányhoz közeli TV2 húzása is, amely egy rágalmazási perben gyakorlatilag bevallotta, hogy színjáték volt minden vád, amellyel Czeglédy Csabát illette egy riportsorozatban.

Czeglédy Csaba ellen az a vád, hogy a hozzá köthető cég, a Humán Operátor Zrt. körül 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítésben utazó céghálózatot alakítottak ki, a közvetítő cégek, illetőleg a hálózat alján levő iskolaszövetkezetek segítségével elkerülték a diákmunka-közvetítés után járó közteher befizetését. Ügyészségi közlések szerint az okozott kár 6,3 milliárd forint. Az ügynek több gyanúsítottja is van, de a szombathelyi politikus több helyreigazítási pert is nyert az Orbán-kormány befolyása alatt álló média képviselői, az Origo és az M1 ellen. Az ügy hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Ami a mandátumát illeti, Czeglédy Csaba kész bírósághoz fordulni, de előtte szeretné, ha legalább a június 25-i közgyűlésre elengednék.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.