Betilthatják a tacskók tenyésztését

A tervezet szerint a tacskók rövid lába rendellenességnek minősül. Óriási botrány van Németországban. 

2024. március 28., 19:53

Szerző:

Óriási felháborodást váltott ki Németországban az törvénytervezet, mely betiltaná a tacskó és több kutyafajta tenyésztését is – írja a Házipatika.  A új állatvédelmi javaslat a „kínzásos tenyésztés” visszaszorítását célozza, azaz az olyan kutyák szaporításáét, amelyek sok fájdalommal és szenvedéssel élnek - írja a Sky News. Ilyen tulajdonságok közé sorolják például a szőrtelenséget, a várható rövid élettartamot, a csontozat vagy a fogak rendellenességeit.

A német Kennel Klub (VDH) figyelmeztetett, hogy a felsoroltak alapján a tiltás több más faj mellett a tacskókat is érintheti, mivel a rövid lábak „rendellenességnek” minősülnek a tervezet szerint. Ezért március 21-én petíciót indítottak, hogy módosítsák a szöveget a félreértések elkerülése végett, amihez eddig 14 ezer aláírást gyűjtöttek.

Tacskófelvonulás Szentpéterváron. Fotó: AFP

Nem csak a tacskókat veszélyezteti a tervezet 

Az angol és francia bulldogok, a mopszok, a bokszerek, a toy uszkárok és a cocker spánielek tenyésztését is betilthatják. Még a németjuhászok sincsenek biztonságban, mivel a kisebb kutyákhoz képest rövidebb a várható élettartamuk. A klub szerint a tiltott jellemzők listáját szakértőkkel folytatott megbeszélések és tudományosan alátámasztott tények alapján kell összeállítani.

 

 

A német agrárminisztérium tagadta, hogy a tervezet bizonyos fajták, például a tacskók betiltását jelentené. Egy szóvivőjük a Sky Newsnak elmondta, hogy a kifejezetten csak a „kínzásos tenyésztés” ellen akarnak szigorúbban fellépni, és a már meglévő törvényeket megerősíteni.

A világ legidősebb tacskója 21 éves volt

A  drótszőrű tacskó 21 éves volt, vagyis 147, átszámítva emberi életévre. A Chanel névre hallgató tacskót hathetes korában vette magához egy állatmenhelyről gazdája, aki akkor egy németországi katonai támaszponton szolgált. A kutya kilenc évig „állomásozott” Németországban, majd hazatért az Egyesült Államokba. Chanel a kutyatáp mellett a sült csirkét sem vetette meg, de leginkább a csokoládét kedvelte, noha e csemege a közfelfogás szerint igen káros az ebek egészségére. Chanel 2009 májusában, a születésnapi partiján vehette át a Guinness Rekordok Könyvének képviselőitől az oklevelet, amely tanúsította, hogy ő a legidősebb eb kerek e világon – írja a Blikk.

A tacskó változatainak eredete a régmúlt időkbe nyúlik vissza. Egyiptomban találtak olyan emlékeket, melyeken megtalálható ez a rövid lábú, hosszú hátú kutya. Származása vitatott; egyesek szerint a francia bassetek rokona. Közkedvelt elnevezése a dakszli, amely az eredeti német névből, a dachshundból ered, amely borzkutyát jelent– írja a Wikipédia. Ez nem véletlen, hiszen zsákmányát a föld alá is követi. A tacskók remekül ásnak, így szinte lehetetlen kifutóban tartani őket. A tenyésztése során mind könnyedebbé és elegánsabbá vált fajta nagy népszerűségnek örvend. 

(Kiemelt képünkön: egy tacskó, egy Berlinben megrendezett tacskótalálkozón. Fotó: AFP)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.