Schmitt van, nyelvromlás nincs

2010. augusztus 15., 15:36

Azt állítja Schmitt Pál,
az új köztársasági elnök beiktatási beszédében, hogy a maga részéről tenni kíván a nyelvért, mert „az anyanyelvünk, amely bennünket összeköt, önazonosságunk első és legfontosabb záloga, amelyet a világ egyre koptat és szegényít”.

Ezzel szemben a tény az,
hogy (bár az idézett mondat a kétszeres alárendeléssel kissé sántít – üzenem a beszédírónak) a mértékadó magyar nyelvművelő szakirodalomban nincs szó nyelvromlásról. Mint Balázs Géza professzor, az ismert nyelvész írja: „Bátran állíthatjuk: a tudományos terminológiában nyelvromlás nem létezik.” Utal arra is, hogy „a nyelvromlással kapcsolatos sirámok régi időkből fakadnak, és ősi, antropológiai beidegződésre vezethetők vissza. A magyar kultúrában különösen mélyen van kódolva egyfajta pesszimisztikus hangnem... Nyelvromlás – a magyar nyelv esetében – jelenleg nyilvánvalóan nincs, hiszen ma magyar nyelven mindent ki tudunk fejezni, minden szakterület művelhető anyanyelven”.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.