Mátyás Győző: Soros zenekara

2019. december 15., 07:47

Szerző:

Nem is értjük, mi a baj azzal, ha egy politikus közéleti dolgokban tweetel. Végtére is Donald Trump tulajdonképpen Twitteren keresztül irányítja a világ vezető hatalmát, de legalábbis ezen az eszközön keresztül osztja meg gondolatait (khm), a világról alkotott nézeteit. Olykor fontos információkat tudhatunk meg ezekből a bejegyzésekből, máskor megismerkedhetünk Trump markáns véleményével. Így például az elnök felvilágosítja a világot arról, hogy melyek a szarfészek országok, aztán tudomást szerezhetünk arról, hogy neki van a legmagasabb IQ-ja (ezt ugye a twitter-bejegyzései szemléletesen alá is támasztják), aztán arról is, hogy Obama (aki természetesen nem amerikai) lehallgattatta őt a Trump Towerben,  és persze nem utolsó sorban ott van a híres covfefe tweetje, amiről máig nem tudjuk, mit jelent, de még így is több értelme van, mint a legtöbb Trump-bejegyzésnek.

Ezer év történeti fegyverei és vadászati eszközei a Nemzeti Múzeumban
Fotó: MTI/Mónus Márton

Nos, a mi jeles nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárunk úgy tűnik, egyenesen Trump babérjaira tör, hiszen a minap neki is sikerült energikus tweeteléssel felzaklatnia az európai politikai közösséget. Mint ismeretes, kedden zajlott a második meghallgatás a magyar jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárásban az Európai Tanács üléseit előkészítő Általános Ügyek Tanácsában. Varga Judit igazságügyi miniszternek uniós miniszter kollégái kérdéseire kellett válaszolnia három témában: az igazságszolgáltatás függetlensége, a média és a tudományos élet szabadsága. Hát mit mondjunk, azért ezeken a területeken megvédeni a magyar álláspontot az illetékesek számára nem éppen andalító séta a virágos réten. Nem csodálom, hogy a vita annyira felbőszítette az államtitkár urat, hogy felbuzgott benne a tweetelhetnék. Így aztán minden különösebb gátlás nélkül a közösségi médiában kommentálta a zárt ülésen elhangzottakat. Méghozzá nem is akármilyen avantgard tartalommal. Mert hogy a derék férfiú a Bizottság magyar ügyekben faggatózó tagjait a Soros-kórus tagjainak nevezte, akik „belerángatják az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsát az ideológiától vezérelt csatába.” Vagyis az Európai Bizottság tagjai és az uniós miniszterek uniszónóban fújják Soros kottájából a Spekuláns dala c. nótát. Egyébként érdekes fejlemény, hogy míg korábban azt hittük, a sorosozás főként hazai használatra szánt propaganda, most már a nemzetközi színtéren is bevetik.

S minthogy az unió politikusai elkerekedett szemmel figyelhették élőben, amint a szorgos államtitkár éppen anyázza őket – eléggé  kiakadtak. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter mindjárt ajtót is mutatott volna a jeles tweetbajnoknak, csak már nem volt kinek.

Tytti Tuppurainen finn, európai ügyekért felelős miniszter eléggé indignálódottan kért írásos magyarázatot a történtekre. Érkezett is a válasz. Figyelemre méltó módon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén ráfutott egy kis szoftsorosozásra, azaz ez most már nemzetközi szinten is politikai tromf. Másfelől meg a miniszter a szokásos lendülettel előkapta a kettős mércéről szóló mantrát, továbbá bevetette a nyelvöltögetős óvódás tempót is, mondván, ti sértitek meg az uniós jogot, bee, nem mi. 

A finn miniszter nem volt túl elégedett a válasszal, így megjegyezte, hogy az Európai Unió Tanácsának ülései titkosak, ennek megszegése rendkívül komoly vétség. Hozzátette, hogy az esetről konzultálni fognak a tanács jogi osztályával, valamint foglalkoznak vele az Európai Unió Tanácsa keretében működő Állandó Képviselők Bizottságának (Coreper) ülésén is.

Van az egész ügynek egy különösen felemelő aspektusa. A magyar delegációnak mindenféle kényes kérdésre kellett válaszolnia: miért einstadolták a média nagy részét, meg hogy miért is kergették el a CEU-t, hasonlók. De a legfontosabbak a jogállamisággal kapcsolatos kérdések voltak. Vagyis a magyar delegációnak szabályok, törvények betartásáról kellett referálnia, mire odaáll az államtitkár, és séróból megszeg egy fontos szabályt. Csak hogy jól illusztrálja, hogyan is viszonyul a magyar kormány jogkövetéshez, szabálytisztelethez.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.