Ceglédi Zoltán: Magyarország biztonságát elsősorban a Fidesz veszélyezteti, nem a menekülők

2018. szeptember 6., 09:30

Szerző:

Évek óta ugyanaz a Fidesz-refrén, biztonságot adunk, megvédünk, velünk és általunk menekülhetsz a bajtól. A fenyegető veszély hosszú ideje egy, „migránsok támadása” ellen védekezünk. Mára már puhafedeles ponyvairodalmi sorozatot érdemlő, ezer helyről összelopkodott és zagyván mixelt fantasyuniverzumot költött a Fidesz, Soros Voldemort, Orbán Frodó meg Vona Jumurdzsák kalandjait hallucinálták óriásplakátra.

A kulcs a biztonságérzet. A „migránsveszély” rasszista és primitív gyűlölettel teli úgynevezett megoldása az erre fogékony szavazók körében megalapozta a Fidesz sikerét, az ellenzék pedig nem írt, nem plagizált vagy kompilált másik történetet. Pedig kijönne egy fapados oda-vissza jegy, egy olcsóbb szálloda, ifjúsági tagozat esetén hostel és mondjuk egyheti helyi tömegközlekedési bérlet árából. Megtapasztalni, majd itthon elmesélni, mit jelent Európa szerencsésebb felén a biztonság. És minél előbb, mert bár a „kormányzati tájékoztató plakátokat” lekapták a választás után, holott azt hazudták, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, de majd „spontán”, az EP-választás kampányában lesz megint migránsveszély és poszterezés faltól falig. Veszélyben a biztonságunk!

Ami igaz, csak elsősorban a Fidesz kormányzása veszélyezteti, nem a menekülők.

Bakondi György, Orbán Viktor és Pintér Sándor a határon
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Biztonságról szólva, a magyar egészségügy, szűrőprogramoktól a sürgősségi ellátáson át a tervezett, várólistás műtétekig, minden elemében romokban hever. Nem a szír család a kerítés túloldalán, hanem az egészségügyet rohadni hagyó rezsimek miatt vagyunk veszélyben. Egy jól működő, európai egészségügyi ellátás képe, részletei, az általa nyújtott biztonság bemutatása lenne igazi kontrasztja a Fidesz kampányának. Ugyanígy a hétköznapi létbiztonság hiánya sem a menekülők sara, hiába riogattak a kampányban, hogy „a migránsok miatt nem jut pénz a szegényekre”. A valódi biztonságot az adja az európai polgárnak, hogy amikor bemegy a boltba, ahol nem „a megszorításokat elvető kormány” rekordmagas, 27 százalékos áfája várja, és nem a haveri üzletlánc, pártközeli oligarcha érdekei dominálják a kiskereskedelmi dimenziót. Az élelmiszereket vagy műszaki cikkeket ma forintra átszámolva olcsóbban veszi meg a német polgár, mint mi itthon, és teszi mindezt a miénket jóval meghaladó fizetésből.

Biztonság az, amikor a kormánypártnál jól fekvő figura sem tudja kiütni az évtizedes, elismert munkával, szülők, diákok és a tantestület támogatásával pályázó igazgatót, a megválasztott vezető pedig nem tud egy diákot mondvacsinált okból tönkretenni, naplót hamisítani, a szülők a gyámhatóságot bosszúból ráküldeni. Biztonság az, hogy ha elkezdek egy szakot az egyetemen, akkor munkáslevelezők nem tudják alólam sem a szakot, sem az egyetemet kilőni. Biztonság időben megfelelő tankönyveket kapni. Biztonság, ha elviszik a szemetet a ház elől, biztonság, ha az atomerőműnél a gyanúja sem merül föl, hogy manipulálnak az adatokkal, és szerencse is kellett az atomkatasztrófa elkerüléséhez. Biztonság, ha abban az időpontban jön a busz és a vonat helyben és távolsági vonalon is, amely ki van írva, bent pedig nem sül és nem fagy meg az utas. Sőt, ül. Biztonság, ha a független bíróság és ügyészség mindenkit egyenlő mércével mér, sem „jaj, nem tudtuk azonosítani” kopasz verőemberek, sem kilóra megvett, egykori ifjúszoci, sem nyugdíjas travi nem tudja végrehajtani azt a mocsokságot, amellyel a hatalom megbízta őket.

Rengeteg aspektusa van a biztonságnak. Valódi, szemmagasságban észlelhető megjelenési formák. Fairtás nélkül, kátyútenger nélkül, megfelelő rendőri jelenléttel és munkavégzéssel, kiszámítható és felelős közigazgatással. Estig tudnám sorolni, és az az ellenzéki párt, amelyik jó eredményt akar elérni az EP-választáson, esetleg még tényleg vannak elvei és céljai, az ugyanezt teszi. Ugyanezt a Biztonságos Európai Magyarországot rajzolja meg, meséli el, teszi ki a kampánykirakatba.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.