Óvjuk egészségünket az év végén is

Az évnek ebben a szakában az időjárásra, a sok feladatra hivatkozva a testmozgásra fordított idő csökken. A bőségesen terített ünnepi asztal, a hosszú lakomák is veszélyeztethetik egészségünket – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Pácz Alexandra belgyógyász-kardiológus. A szakorvosa szerint ilyenkor is érdemes mértéket tartani.

2014. november 28., 10:49

Ahogy az év lassan a vége felé közeledik, ahogy egyre korábban sötétedik, egyre rövidebbek a nappalok, úgy merül ki szervezetünk, fogynak el energia- és vitaminraktáraink. Ráadásul ebben az időszakban a munkahelyi feladatok mellett komoly stresszt okoz az év legfontosabb ünnepére, a karácsonyra való felkészülés is.

A szakember szerint hajlamosak vagyunk túlhajszolni magunkat, hogy az ünnep tökéletes legyen. Vadászunk a legtökéletesebb ajándékra, menüsorokat állítunk össze, boltról- boltra járunk. Szorongunk, hogy minden a lehető legjobban alakuljon. Ebben a rohanásban mind fizikailag, mind pszichésen kimerülünk. Egészen szélsőséges mentális zavarok jelenhetnek meg ritka esetekben, máskor „csak” fokozott ingerlékenység, fáradékonyság, nyugtalanság, szorongás különböző foka észlelhető. A sötétség, hideg idő maga is a kedélyállapotunk romlását hozza.

Régóta tudjuk, hogy lelkiállapotunk komoly hatással van testi egészségünkre. Nem csoda hát, hogy karácsony közeledtével egyre többen keresik fel orvosukat gyomor- bélrendszeri panaszokkal, nehezen múló, elhúzódó felső légúti fertőzésekkel, hosszan tartó makacs köhögéssel, bizonytalan eredetű mellkasi fájdalmakkal. Gyors, azonnali segítségre vágynak, hiszen szaladni kell tovább, nincs idő leállni, nincs idő befele figyelni, a betegség forrását felkutatni. Az évnek ebben a szakában az időjárásra, a sok feladatra hivatkozva a testmozgásra fordított idő is csökken, sajnos sokaknál hosszú hetekre teljesen ki is marad. Pedig nem győzzük elégszer elmondani, hogy a legjobb stresszcsökkentő a rendszeres testmozgás, pláne, ha ezt még a szabadban is végzik.

Az ünnepek, a bőségesen terített ünnepi asztal, a hosszú lakomák tovább veszélyeztetik egészségünket. Sajnos az általánosan elterjedt ünnepi ételek, édességek, sütemények bár nagyon ízletesek, többnyire zsírosan, kalóriadúsak. Az extra kalóriák bizony nyomot hagynak, és ez nemcsak a kilók gyarapodásában jelenik meg, hanem a karácsony időszakában az akut emésztőszervi betegségek száma is nő. Több az epegörcs, a bélfertőzés, a hasnyálmirigy-gyulladás, refluxos panaszok miatti orvosi ellátás.

Idén legyen ez másként! Időben készüljünk fel, írjunk listákat a teendőkről, elosztva melyik héten, melyik feladatot végezzük el! Ne hagyjunk mindent az utolsó napokra, ezzel csökkentve az egyre fokozódó szorongást! Szakítsunk időt sportolásra, kikapcsolódásra ezekben a hetekben is – tanácsolja a szakember.

Ügyeljünk a helyes táplálkozásra már az adventi időszakban, együnk kiegyensúlyozottan, napi ötször, kis mennyiséget. A téli hónapokban is igyekezzünk minél több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani. A citrusfélék illetve savanyú káposzta bővelkedik C-vitaminban, míg a tengeri halak jótékony hatását senki sem vitatja. D-vitaminpótlásra szintén szükség van a borongós hónapokban.

Magányos, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre ilyenkor jobban kell figyelni, hiszen számukra ez az év legnehezebb, legmegterhelőbb időszaka. Depresszióval kezelt betegek állapota válságosra fordulhat ezekben a napokban, ne hagyjuk őket magukra, vegyük észre a figyelemfelkeltő jeleket.

Míg a gyomor- bélrendszeri érintő görcsös fájdalmak néhány napos diétával, gyógyszeres kezeléssel orvosolhatók, a mély depressziós epizódok tragédiába torkollhatnak.

Az ünnepek alatt étkezéseink alkalmával is tartsunk mértéket, nem szabad elfelejteni az ételek mellett az alkohol magas kalóriatartalmát sem. Mozogjunk ezekben a napokban is, sétáljunk, kiránduljunk a szabadban minden nap. Meglátják megéri, szervezetük hálás lesz – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Pácz Alexandra belgyógyász-kardiológus, a

Budai Magánorvosi Centrumszakorvosa.