Nagy győzelem az eBay számára

Pert vesztett a L'Oréal az eBay-el szemben Franciaországban. A párizsi bíróság döntése szerint az aukciós portál nem vonható felelősségre a felhasználók által értékesített hamis termékek miatt - írja a Reuters.

2009. május 18., 14:08

A múlt héten született francia bírósági döntés szerint az eBay teljesíti a vele szemben támasztott elvárásokat, és lehetőségeinek megfelelően igyekszik megakadályozni, hogy az aukciós portál felhasználói hamis termékekkel kereskedjenek. Ilyenformán a bírói döntés szerint a portál nem vonható felelősségre hamisítványok értékesítése miatt. A bíróság döntésében egy európai uniós irányelvre is hivatkozott, amelynek értelmében az eBay korlátozott felelősséget viselő kereskedelmi platformnak számít.

A bíróság az ítélethozatalt követően közölte, hogy a két fél elfogadta, hogy jogi közvetítéssel együttműködjenek a hamisítványok forgalmazásának megakadályozásában. Az együttműködési folyamatban az első találkozóra május 25-én kerül sor a felek között.

"Ez a döntés nagy győzelem mind az eBay, mind a felhasználók számára. Elégedettek vagyunk, hogy a bíróság az eBay-t, mint kereskedelmi platformot határozta meg, és hogy elismerte az eBay erőfeszítéseit a hamis termékek terjesztésének megakadályozására" - nyilatkozta Alexander von Schirmeister, az aukciós portál francia elnöke.

A L'Oréal nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a bírósági döntés igazolja a cég azon álláspontját, hogy a hamis kozmetikumok eBay-en keresztül történő terjesztése valóban problémás kérdés, amelyre megoldást kell találni.

A kozmetikai cég hasonló ügyben pert vesztett már az eBay-el szemben Belgiumban is. A német bíróságok azonban két alkalommal is a L'Oréal számára hoztak kedvező ítéletet. Franciaországban a Louis Vuitton és a Hermes korábban pert nyert az eBay-el szemben. Akkor a bíróság úgy ítélte meg, hogy az aukciós portálnak nagyobb felelősséget kell vállalnia a hamisítványok visszaszorítására irányuló küzdelemben -- emlékeztetett a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevele.