Milyen színű legyen a szélgenerátor?

A francia parlamentben két képviselő felvetette, hogy célszerű lenne a szélturbinák oszlopainak alját zöldre és feljebb kékre festeni, hogy jobban illeszkedjenek a tájhoz. Annál is inkább – mondták – mivel a fehér és a szürkés szín kárt okoz a faunának, különösen a denevéreknek és a madaraknak. ()

2012. január 28., 19:22

A múlt évben valóban megjelent az European Journal of Wildlife Research-ban a Loughborough-i egyetem kutatóinak egy tanulmánya, amely szerint a rovarok, lepkék, molyok vonzódnak a fehér és a világos szürke színhez. A rájuk vadászó madarak és denevérek pedig üldözésük közben nekiütköznek az oszlopoknak és lapátoknak és sok esetben elpusztulnak, különösen éjszaka és nyáron, amikor sok a bogár. A lilás és a kék szín viszont közömbös a rovarok számára.

Ennek a megállapításnak és a tájba való integrálási törekvésnek a jegyében egyes országok meg is változtatták szélturbináik színét. Németországban, például, az Enercon az alsó részüket zöldre festi. Québecben az újonnan telepítetteknek szintén halvány zöld a színük.

Franciaországban Nathalie Kosciusko-Morizet környezetvédelmi miniszter a hivatalos közlönyben megjelent válaszában kifejtette,hogy semmi nem akadályozza meg ma a tulajdonost, hogy a tájnak megfelelő színre fesse szélturbináját, de a választás nem mehet szembe az érvényben lévő adminisztratív rendelkezésekkel.

Egy 2009-ben hozott rendelet azonban megszabja, hogy a szélturbináknak fehéreknek és fénylőknek kell lenniük, hogy a repülőgépek számára jól észrevehetők legyenek. A fehéren kívül ezért maximum a világos szürke a megengedett.

Egyébként, a szín nem az egyetlen tényező, amely szerepet játszik a vonzásban. A hő, amelyet a szélturbinák termelnek és a zavarok, amelyeket okozhatnak a madarak és a rovarok érzékelő szerveiben szintén szerepet játszanak sorsukban.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/