Megfejtették Freddie Mercury hangjának titkait

A bécsi egyetem fonológusai beható vetették alá a legendás énekes, Freddie Mercury hangját – számol be róla aFox News .

2016. április 21., 16:54

A brit Queen zenekar indiai származású frontembere 25 éve meghalt már, de népszerűsége azóta is töretlen.

A popszakmában a könnyűzene történetének egyik legtehetségesebb énekeseként tartják számon, egyedi énekstílusával, extravagáns előadásmódjával rajongók millióit hozta lázba világszerte.

Különleges orgánumát a szólódalait összefoglaló gyűjteménye és 23 hivatalosan árusított Queen-lemez alapján elemezték Bécsben. Emellett televíziós interjúit is megvizsgálták – írja a Híradó.hu.

Mercury beszédhangja alapján baritonnak számított, de dalaiban inkább tenorként énekelt. Előadását különösen gyors, 7 hertzes vibratója tette gazdaggá – mondta el a kutatást vezető Christian Herbst.

A szakemberek emellett hangjának úgynevezett „szubharmonikus rezgését” is méltatták, mely az énekes szinte morgásból induló mély hangjainak varázsát adta.

Christian Herbst szerint Freddie Mercury a végletekig kiaknázta angi adottságait, de ezt nagyon ügyesen tette, úgy, hogy közben nem erőszakolta meg, nem tette tönkre a hangját.

A bécsi vizsgálat ugyanakkor nem igazolta az énekes állítólagos négyoktávos hangterjedelmét, de nem is zárták ki azt.

Ezt a hatást inkább a különféle hangszínek váltogatásával érte el, ami zenei kifejezőeszközeinek gazdagságát mutatja – jegyezte meg Christian Herbst.