Kullancsok által terjesztett vírusok: ajánlott a védőoltás

A kullancsok által okozott Lyme-kór és Tibola esetében megfelelő antibiotikum-kezelést követően egészségesek maradhatunk. Ezeket a kórképeket baktériumok okozzák. A vírus okozta komoly megbetegedés esetén ehhez azonban már szerencse is kell, itt a legoptimálisabb megoldás a védőoltás – mondta a 168 Óra Praxis rovatának dr. Béres Zsuzsanna. A szakorvos szerint az alap oltások legmegfelelőbb időpontja a téli hónapok.

2014. szeptember 20., 09:15

A kullancsok által okozott vírusos megbetegedést 1930-as években figyelték meg először, az akkori Szovjetunió távol-keleti területein. A vírust Európában másodikként hazánkban izolálták 1954-ben. A kullancsok által terjesztett vírusok vagy vérzéses lázat, vagy a nálunk is előforduló agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozzák. Jelen ismereteink szerint nem egyértelmű, hogy a betegség elterjedése csak a globális felmelegedéssel hozható kapcsolatba. A fertőzés dél, és nyugat felé is terjed, ami a fenti megállapítás kizárólagossága esetében nem lehetne igaz. Vélhetően a nagyvadállomány jelentős növekedése is kedvez a folyamatnak. A vaddisznó állomány például tizenkétszeresére emelkedett az elmúlt 50 év alatt. Jelentős a műveletlen mezőgazdasági területek nagysága , csökken a gyomirtás mértéke is. Ezek a tények, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy gyakorlatilag saját kertünkben is megtörténhet a végzetes találkozás egy fertőzött kullanccsal. Ritka esetben tejjel is fertőződhetünk (kecske-, juh-, tehéntejjel), ahogy az 2007-ben is történt.

Az első 24 órában szakszerűen eltávolított kullancs esetében minimális az esélye a vírus szervezetbe történő bejutásának. Az esetek közel harmadában az érintett nem is veszi észre a csípést.

A nimfák, lárvák is fertőznek, ezek olyan parányiak, hogy szinte észrevétlenek. Amennyiben egy kullancs fertőzött annak az utódai is azok lesznek. A lappangási idő 3-21 nap, a kórkép 10 esetben hétszer két fázisban zajlik. Az elsőben láz, izomfájdalom a jellemző, (a kórokozó szaporodik), majd néhány nap tünetmentesség után magas láz, fejfájás, szédülés, hányás alakul ki, ami azt jelenti, hogy a folyamat a központi idegrendszert is érinti már. Csak tüneti kezelés létezik, a prognózis nem megjósolható. A halálozás 1-2%-os, maradandó bénulás 10%-ban jellemző. Sokan munkaváltásra kényszerülnek a későbbiek folyamán (szellemi funkciók romlása).

A betegség ellen megfelelő riasztó szerekkel, öltözékkel is védekezhetünk. Fontos a kirándulást követő kullancsvizit.
1991 óta oltóanyag is elérhető e komoly betegség megelőzésére. Két cég által forgalmazott vakcina van jelen a piacon, sajnos az ellátás az elmúlt években elég hektikus volt. Mindkét oltóanyag csaknem hasonló módon és életkori ajánlások szerint kerül beadásra. Az alap oltások száma kettő, ezt követően 9-12 hónap, majd 3 év múlva szükséges az ismétlés, innen életkortól függően 3 vagy 5 évente kell ismételni. Bizonyos speciális esetekben gyorsított séma is alkalmazható. Az alap vakcináció (2 oltás), elvégzésének a módszertani ajánlások szerint a legmegfelelőbb időpontja a téli hónapok. Nem szerencsés, ha az alap immunizálás és egy kullancs csípés időben egybeesik.

Sajnos sokszor egy-egy tábor, kirándulás előtt az utolsó pillanatban jut eszünkbe, hogy jó volna biztonságba tudni magunkat a kullancsok által okozott agyhártya-, agyvelőgyulladással szemben.

vérszívó által okozott Lyme-kór és Tibola esetében megfelelő antibiotikum-kezelést követően egészségesek maradhatunk. Ezeket a kórképeket baktériumok okozzák. A vírus okozta komoly megbetegedés esetén ehhez azonban már szerencse is kell, itt a legoptimálisabb megoldás a védőoltás: akkor, ha időben gondolunk rá – mondja a szakorvos.