Beindultak az UFO-hívők egy problémás NASA-videó miatt

Merész spekulációkat vetette fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szondáinak felvétele, amely a Napból kilökődő anyagot, úgynevezett koronatranzienst örökít meg, amint a Merkúrnak csapódik – ám a bolygótól nem messze fennakad valami óriási objektumon.

2011. december 12., 05:11

A NASA STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory)-műholdpárosa készítette az ellentmondásos felvételt, amely egy olyan koronakilövellést (más néven koronatranzienst) örökít meg, amely eltalálja a Merkúrt, a Naphoz legközelebb eső bolygót.

A koronakidobódásokat a Nap mágneses terének instabilitása okozza; a kidobódó plazmafelhő ilyenkor elhagyja a Napot és bolygóközi mágneses felhővé válik.

A felvételeken látható koronakidobódás, úgy tűnik, mintha eltalálna valami Merkúrhoz hasonló méretű objektumot a Merkúr szomszédságában.

UFO-hívők tömegének adott szellemi táplálékot a szóban forgó jelenség. Egy YouTube-ra felkerült

kommentárszerint a rejtélyes elnyelődést nem más okozza, mint egy bolygóméretű óriásűrhajó, amelyik a Merkúr árnyékában lapul.

A United States Naval Research Laboratory (az amerikai haditengerészet kutatóintézete) napfizikai részlegének munkatársai jóval földhözragadtabb magyarázattal álltak elő. A hélioszférikus képelemzéssel és -alkotással foglalkozó szakemberek szerint a Merkúr mellett látható rejtélyes objektum nem más, mint maga a Merkúr. Jobban mondva a Merkúr nyoma, ahol a planéta az előző napon tartózkodott Nap körüli vándorútján.

A szakemberek ugyanis a STEREO-felvételek feldolgozása során többnapos anyagból dolgoznak és komoly háttérmunkával alakítják az emberi szem számára is élvezhető mozgóképpé a műhold felvételeit. Távoli csillagok esetében rutinfeladat kiszűrni a lehető legtöbb háttérfényt, a Naphoz ilyen közeli objektumok esetében azonban jóval nehezebb. Így fordulhatott elő, hogy a mozgóképen sötét foltok maradtak.